Skocz do zawartości
tokarex pontony

Kłusownictwo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tylko widzisz, tu czytamy, że policja czasem olewa sprawę, jak kłusują w biały dzień, a same patyki nie świadczą jeszcze o niczym więc tym bardziej z ich strony nie oczekiwał bym na za wiele.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 428
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 4 months later...
Napisano

To co się wyrabia nad wodą przechodzi ludzkie pojęcie.Kłusują sami wędkarze!!! 1 maja na zbiorniku Przeczyce porozstawiane wędki na sandacza,trolling z łodzi,grupy pijanych pseudowędkarzy którym strach zwrócić uwagę by nie dostać wp....Wędkuję tam już 30 lat,kontrola żadna,w ciągu kilku lat tylko raz byłem kontrolowany i to przez policję.Do 1 czerwca jest zakaz łowienia szczupaka,sandacza,spinningu i na przynęty z ryb(chodzi o zbiornik Przeczyce).Ja i inni koledzy jesteśmy gotowi dopłacić do karty kilka złotych aby wreszcie była prawdziwa straż rybacka która da sobie radę z kłusolami.Wystarczy otworzyć szerzej oczy ,naprawdę większość kłusowników ma kartę wędkarza!!!

Napisano

To zgadnij kto u mnie klusuje na jeziorze. Sama straz wedkarska. Barany plywaja lodka (mimo ze jest zakaz polowu z lodzi) i ciagna za soba wielka siec a na dodatek jeszcze sobie rzucaja z lodzi spinem.

Pozniej wszystkie okoliczne wsie nad ktorymi polozone jest jezioro sa zaopatrywane w ryby od nich

Napisano

a ja muszę pochwalić policje z Opola lubelskiego, która po telefonie w sprawie znalezienia rozciągniętej sieci na Wiśle przyjechała dosyć szybko i potraktowała sprawę poważnie. Fakt, że przyjechali trochę nie przygotowani ale przy naszej pomocy udało się wyciągnąć sieć i uratować parę rybek i raków, niestety reszta ryb była już w stanie rozkładu lub pozostały po nich same ości, dodatkowo odzyskałem parę przynęt, które wcześniej skutecznie zostawiałem na tej sieci :grin:

Napisano

Właśnie spoglądałem przez okno na podwórko(mieszkam w kamienicy) a sąsiad(pijaczek) wraz z koleżkami skrobią ryby. tzn narybek, z tego co widzę to są płoteczki i krąpiki, mają tego prawie 2 reklamówki i to same :rekordowe" okazy na oko około 15cm, aż mnie ******* bierze jak to widzę. Dodam iż jestem pewien że sąsiad nie posiada karty, jego koledzy ochlejmordy raczej też nie. pewnie wzięli wędki i pojechali nad jezioro tam gdzie o tej porze zbiera się dużo ryb(przy wypływie rzeczki z jeziora i siedzieli pewnie od rana i wrzucali do reklamówki wszystko co się haka czepiło.

Swoją drogą to gdzie zgłaszać takie sprawy jeśli widzę że nad jeziorem siedzą dziadki i wszystko co się czepi biorą do siatki? Policja coś z tym zrobi jeśli będąc nad jeziorem zadzwonię i opisze sprawę?

Napisano

ravek72325, funkcjonariuszy Policji, funkcjonariuszy Państwowej Straży Rybackiej, członków Społecznej Straży Rybackiej, członków Straży Ochrony Mienia PZW, członków Państwowej Straży Łowieckiej, członków Straży Leśnej, członków Straży Parków Narodowych i Krajobrazowych, uprawnionych do rybactwa w obwodzie rybackim. Komukolwiek z nich zgłosisz podobną sytuację maja obowiązek interweniować .

Jednakże jeżeli ci pijaczki maja karty wędkarskie , i u ciebie w okręgu nie ma wymiaru ochronnego na płoć , (o krąpiu nie wspominam) to limit dobowy na połów płoci wynosi 5kg, krąp jest bez limitu, czyli można stać i płakać bo prawnie nic nie można zrobić.

To co się wyrabia nad wodą przechodzi ludzkie pojęcie.Kłusują sami wędkarze!!! 1 maja na zbiorniku Przeczyce porozstawiane wędki na sandacza,trolling z łodzi,grupy pijanych pseudowędkarzy którym strach zwrócić uwagę by nie dostać wp....Wędkuję tam już 30 lat,kontrola żadna,w ciągu kilku lat tylko raz byłem kontrolowany i to przez policję.Do 1 czerwca jest zakaz łowienia szczupaka,sandacza,spinningu i na przynęty z ryb(chodzi o zbiornik Przeczyce).Ja i inni koledzy jesteśmy gotowi dopłacić do karty kilka złotych aby wreszcie była prawdziwa straż rybacka która da sobie radę z kłusolami.Wystarczy otworzyć szerzej oczy ,naprawdę większość kłusowników ma kartę wędkarza!!!

Polecam udać się do koła do którego się należy i poprosić o wszystkie numery telefonów do SSR , PSR, policji czy straży miejskiej, aby mieć bezpośrednio kontakt z uprawnionymi służbami , które mogły by interweniować.

Owszem wszyscy sobie życzymy więcej kontroli nad wodą ale to jest nie realne. Najwięcej tak naprawdę możemy my wędkarze , może dość narzekania i odwracania głowy w drugą stronę tylko interweniować , dzwonić zgłaszać , jak się policji nie chce to nękać aż się zachce.

Ciekawym pomysłem jest dopłata do koła do znaczków aby SSR było bardziej skuteczne, jednak w praktyce - jak zwykle ciężko cokolwiek zrobić . Bynajmniej u nas w kole. Może jakieś ciekawe pomysły ???

Napisano

Nie wiem jak w innych wojewodztwach ale u nas ( ZDolnyŚląsk :razz: ) z tylu okladki Obowiazkowego Rejestru Wedkowania i Polowu Ryb sa nr tel. do PSR na rozne posterunki i do okregow PZW i Inspektoratu Ochrony Środowiska :smile:

• 2 weeks later...
Napisano

Wysoka woda już odpuszcza, z czego korzystają złodzieje .

Dzisiejszy patrol zakończył się zatrzymaniem na gorącym uczynku osoby poławiającej na siatki w Łomiankach w okolicach oczyszczalni ścieków bez stosownych uprawnień.

Próbował uciekać , niestety wysoka woda przed nim skutecznie mu to uniemożliwiła :)

Podejrzany jak się okazało na komendzie, już był karany za podobne wykroczenie - czyli sąd już nie będzie łaskawy :).

Znaleźliśmy dwie siatki , jedna o długości 15m , druga o długości 40m.

Zdjęcia siatek zwiniętych , jak się dorwę do aparatu kolegi to postaram się wrzucić więcej ciekawszych zdjęć.

546fb387f6766aa0m.jpg

4725e102a0649389m.jpg

Pozdrawiam i przypominam informujcie odpowiednie służby jak coś zauważycie nad wodą !!

Napisano

Dobra robota :smile: po tym przykladzie widac tez, ze system nie radzi sobie z takimi osobami skoro wracaja i robia dalej to samo ...

Napisano

Dziś kolejny wypad SSR nad wodę , poza paroma uczciwymi wędkarzami , wylegitymowaliśmy pijanych próbujących łapać ryby za pomocą grabi :D :D :D :D , no po prostu głupota ludzka nie zna granic ... po za tym kilkugodzinna zasiadka za kłusolami , niestety albo musieli zobaczyć samochód albo ktoś im cynę dał i nie wrócili się po zostawiony ponton , pływadełko skonfiskowane . dobre i to ale to im za dużo nie przeszkodzi , po łachach nad wisłą widać pełno miejsc gdzie skrobali ryby , wyciągali pontony, bądź wydeptane zejścia do wody :/. Ryba zostaje uwięziona w większych i mniejszych łachach , albo płynie starorzeczem i na zwężeniach stawiają sieci , lub używają podrywek. Cwane gnidy z nich , ale my im nie odpuścimy.

Napisano

Tak trzymać :) W zeszłym roku, na Jeziorze Kałębie machając spinem, poczułem opór. Oczywiście zaciąłem, moim oczom ukazała się siatka. Około 60m, zwinąłem ją z kumplem i wrzuciłem do ogniska. Sytuacja powtórzyła się dwukrotnie, łącznie 2 siatki zwinięte i spalone.

• 2 weeks later...
  • 3 months later...
Napisano

Witam .

W przeciągu 2 tygodni byłem na Cegielince z 6x i za każdym razem napotykałem "szarpaków" , raz z kolegą zadzwoniliśmy na straż rybacką , która oczywiście się nie pojawiła. Wczoraj byłem rano z kumplem to pojawił się kolejny. A ja słyszałem , że na Cegielince często kontrolują. Przez myśl mi nie przechodzi , że taki "szarpak" nie dość , że bezkarny to jeszcze zabija narybki , które nie fortunnie nadziewają się na kotwiczkę czy hak .

• 3 months later...
Napisano

Wędkuje 12 lat,przez ten czas byłem kontrolowany ...jeden raz :???: lepiej gdyby mądre głowy z pzw kładły większe nakłady na kontrole niz wpuszczać w kółko karpia ktory i tak pozniej trafi w rece kłusoli lub mięsiarzy :evil:

• 2 weeks later...
Napisano

tak sie dzieje wszedzie!w torunskim staraż jest tylko wiosna ,potem gdzieś zanika no i nad woda swawole. Trzepia pseudo wedkarze,siatkarze i zekomo rybacyetatowi co maja odlowić sielawe a biorą i chowają w skszyniach co lepsze i ladniejsze gatunki

• 4 months later...
Napisano

Takich to odrazu na mordę wywalić i z koła i ze straży i zakaz wędkowania dożywotnio i kara taka żeby im się do wody zbliżać odechciało :mad::mad: