_barti_ Napisano 11 Grudnia 2009 Share Napisano 11 Grudnia 2009 Tylko widzisz, tu czytamy, że policja czasem olewa sprawę, jak kłusują w biały dzień, a same patyki nie świadczą jeszcze o niczym więc tym bardziej z ich strony nie oczekiwał bym na za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 Sieci nie wyczaiłem jeszcze nigdzie. Tylko te patyki...to pozbieraj - będziesz miał na podpałkę bo już się zrobiło dość zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artone Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 pozwole sobie tutaj też wstawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ondrey2 Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 To co się wyrabia nad wodą przechodzi ludzkie pojęcie.Kłusują sami wędkarze!!! 1 maja na zbiorniku Przeczyce porozstawiane wędki na sandacza,trolling z łodzi,grupy pijanych pseudowędkarzy którym strach zwrócić uwagę by nie dostać wp....Wędkuję tam już 30 lat,kontrola żadna,w ciągu kilku lat tylko raz byłem kontrolowany i to przez policję.Do 1 czerwca jest zakaz łowienia szczupaka,sandacza,spinningu i na przynęty z ryb(chodzi o zbiornik Przeczyce).Ja i inni koledzy jesteśmy gotowi dopłacić do karty kilka złotych aby wreszcie była prawdziwa straż rybacka która da sobie radę z kłusolami.Wystarczy otworzyć szerzej oczy ,naprawdę większość kłusowników ma kartę wędkarza!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaSsAcReR Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 To zgadnij kto u mnie klusuje na jeziorze. Sama straz wedkarska. Barany plywaja lodka (mimo ze jest zakaz polowu z lodzi) i ciagna za soba wielka siec a na dodatek jeszcze sobie rzucaja z lodzi spinem. Pozniej wszystkie okoliczne wsie nad ktorymi polozone jest jezioro sa zaopatrywane w ryby od nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mokrzo Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 a ja muszę pochwalić policje z Opola lubelskiego, która po telefonie w sprawie znalezienia rozciągniętej sieci na Wiśle przyjechała dosyć szybko i potraktowała sprawę poważnie. Fakt, że przyjechali trochę nie przygotowani ale przy naszej pomocy udało się wyciągnąć sieć i uratować parę rybek i raków, niestety reszta ryb była już w stanie rozkładu lub pozostały po nich same ości, dodatkowo odzyskałem parę przynęt, które wcześniej skutecznie zostawiałem na tej sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravek72325 Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Właśnie spoglądałem przez okno na podwórko(mieszkam w kamienicy) a sąsiad(pijaczek) wraz z koleżkami skrobią ryby. tzn narybek, z tego co widzę to są płoteczki i krąpiki, mają tego prawie 2 reklamówki i to same :rekordowe" okazy na oko około 15cm, aż mnie ******* bierze jak to widzę. Dodam iż jestem pewien że sąsiad nie posiada karty, jego koledzy ochlejmordy raczej też nie. pewnie wzięli wędki i pojechali nad jezioro tam gdzie o tej porze zbiera się dużo ryb(przy wypływie rzeczki z jeziora i siedzieli pewnie od rana i wrzucali do reklamówki wszystko co się haka czepiło. Swoją drogą to gdzie zgłaszać takie sprawy jeśli widzę że nad jeziorem siedzą dziadki i wszystko co się czepi biorą do siatki? Policja coś z tym zrobi jeśli będąc nad jeziorem zadzwonię i opisze sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oI0 Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 ravek72325, funkcjonariuszy Policji, funkcjonariuszy Państwowej Straży Rybackiej, członków Społecznej Straży Rybackiej, członków Straży Ochrony Mienia PZW, członków Państwowej Straży Łowieckiej, członków Straży Leśnej, członków Straży Parków Narodowych i Krajobrazowych, uprawnionych do rybactwa w obwodzie rybackim. Komukolwiek z nich zgłosisz podobną sytuację maja obowiązek interweniować . Jednakże jeżeli ci pijaczki maja karty wędkarskie , i u ciebie w okręgu nie ma wymiaru ochronnego na płoć , (o krąpiu nie wspominam) to limit dobowy na połów płoci wynosi 5kg, krąp jest bez limitu, czyli można stać i płakać bo prawnie nic nie można zrobić. To co się wyrabia nad wodą przechodzi ludzkie pojęcie.Kłusują sami wędkarze!!! 1 maja na zbiorniku Przeczyce porozstawiane wędki na sandacza,trolling z łodzi,grupy pijanych pseudowędkarzy którym strach zwrócić uwagę by nie dostać wp....Wędkuję tam już 30 lat,kontrola żadna,w ciągu kilku lat tylko raz byłem kontrolowany i to przez policję.Do 1 czerwca jest zakaz łowienia szczupaka,sandacza,spinningu i na przynęty z ryb(chodzi o zbiornik Przeczyce).Ja i inni koledzy jesteśmy gotowi dopłacić do karty kilka złotych aby wreszcie była prawdziwa straż rybacka która da sobie radę z kłusolami.Wystarczy otworzyć szerzej oczy ,naprawdę większość kłusowników ma kartę wędkarza!!! Polecam udać się do koła do którego się należy i poprosić o wszystkie numery telefonów do SSR , PSR, policji czy straży miejskiej, aby mieć bezpośrednio kontakt z uprawnionymi służbami , które mogły by interweniować. Owszem wszyscy sobie życzymy więcej kontroli nad wodą ale to jest nie realne. Najwięcej tak naprawdę możemy my wędkarze , może dość narzekania i odwracania głowy w drugą stronę tylko interweniować , dzwonić zgłaszać , jak się policji nie chce to nękać aż się zachce. Ciekawym pomysłem jest dopłata do koła do znaczków aby SSR było bardziej skuteczne, jednak w praktyce - jak zwykle ciężko cokolwiek zrobić . Bynajmniej u nas w kole. Może jakieś ciekawe pomysły ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesMAN Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Nie wiem jak w innych wojewodztwach ale u nas ( ZDolnyŚląsk ) z tylu okladki Obowiazkowego Rejestru Wedkowania i Polowu Ryb sa nr tel. do PSR na rozne posterunki i do okregow PZW i Inspektoratu Ochrony Środowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oI0 Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 Wysoka woda już odpuszcza, z czego korzystają złodzieje . Dzisiejszy patrol zakończył się zatrzymaniem na gorącym uczynku osoby poławiającej na siatki w Łomiankach w okolicach oczyszczalni ścieków bez stosownych uprawnień. Próbował uciekać , niestety wysoka woda przed nim skutecznie mu to uniemożliwiła Podejrzany jak się okazało na komendzie, już był karany za podobne wykroczenie - czyli sąd już nie będzie łaskawy . Znaleźliśmy dwie siatki , jedna o długości 15m , druga o długości 40m. Zdjęcia siatek zwiniętych , jak się dorwę do aparatu kolegi to postaram się wrzucić więcej ciekawszych zdjęć. Pozdrawiam i przypominam informujcie odpowiednie służby jak coś zauważycie nad wodą !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesMAN Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Dobra robota po tym przykladzie widac tez, ze system nie radzi sobie z takimi osobami skoro wracaja i robia dalej to samo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oI0 Napisano 31 Maja 2010 Share Napisano 31 Maja 2010 Dziś kolejny wypad SSR nad wodę , poza paroma uczciwymi wędkarzami , wylegitymowaliśmy pijanych próbujących łapać ryby za pomocą grabi :D :D , no po prostu głupota ludzka nie zna granic ... po za tym kilkugodzinna zasiadka za kłusolami , niestety albo musieli zobaczyć samochód albo ktoś im cynę dał i nie wrócili się po zostawiony ponton , pływadełko skonfiskowane . dobre i to ale to im za dużo nie przeszkodzi , po łachach nad wisłą widać pełno miejsc gdzie skrobali ryby , wyciągali pontony, bądź wydeptane zejścia do wody :/. Ryba zostaje uwięziona w większych i mniejszych łachach , albo płynie starorzeczem i na zwężeniach stawiają sieci , lub używają podrywek. Cwane gnidy z nich , ale my im nie odpuścimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rojass Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Tak trzymać W zeszłym roku, na Jeziorze Kałębie machając spinem, poczułem opór. Oczywiście zaciąłem, moim oczom ukazała się siatka. Około 60m, zwinąłem ją z kumplem i wrzuciłem do ogniska. Sytuacja powtórzyła się dwukrotnie, łącznie 2 siatki zwinięte i spalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiniarz Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 oI0, pogratulować i oby tak dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owen59 Napisano 24 Września 2010 Share Napisano 24 Września 2010 Witam . W przeciągu 2 tygodni byłem na Cegielince z 6x i za każdym razem napotykałem "szarpaków" , raz z kolegą zadzwoniliśmy na straż rybacką , która oczywiście się nie pojawiła. Wczoraj byłem rano z kumplem to pojawił się kolejny. A ja słyszałem , że na Cegielince często kontrolują. Przez myśl mi nie przechodzi , że taki "szarpak" nie dość , że bezkarny to jeszcze zabija narybki , które nie fortunnie nadziewają się na kotwiczkę czy hak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pet87 Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Wędkuje 12 lat,przez ten czas byłem kontrolowany ...jeden raz lepiej gdyby mądre głowy z pzw kładły większe nakłady na kontrole niz wpuszczać w kółko karpia ktory i tak pozniej trafi w rece kłusoli lub mięsiarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinryba Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 gdzie ta kontrol u nas na odrze w okolicach nietkowic siatkarzy więcej niz poskiej lidze i nikt nie sprawdza nikt nie kontroluje pełna swawola ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 tak sie dzieje wszedzie!w torunskim staraż jest tylko wiosna ,potem gdzieś zanika no i nad woda swawole. Trzepia pseudo wedkarze,siatkarze i zekomo rybacyetatowi co maja odlowić sielawe a biorą i chowają w skszyniach co lepsze i ladniejsze gatunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychu82 Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raczek Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 Jak pracują teraz strażnicy w Parkach Narodowych http://www.wwg.com.pl/wwg/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1773#15423 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 dobry artykulik ciekawe jak sie skończy dla strażnikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raczek Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 Mam nadzieje, że polecą z roboty bo takich nam nie trzeba może jeszcze raz link do tematu-na tym nie trzeba się logować http://rapa-slubice.pl/component/content/article/1-latest-news/102-klusownicy-w-mundurach.html oby mniej takich incydentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CHELEK Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 Takich to odrazu na mordę wywalić i z koła i ze straży i zakaz wędkowania dożywotnio i kara taka żeby im się do wody zbliżać odechciało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skipi007 Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 Chelek masz racje zrobił bym to samo z nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaloo Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 kolegium rozłożone na 30 lat i zakaz zbliżania się do wody, i jaja uciąć albo cegłą rąbnąć bo taniej....wrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi