jawor Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Siemacie ludziska jestem świeży na waszym forum i mam mały problem z echem Humminbird717 i słyszałem że tu się czegoś dowiem ,sprawa ma sie tak -na stałej wodzie działa poezyjnie ale na rzece dokładnie Odrze momentami głupieje,pokazuje ryby poniżej dna,głębokość np.mam 4 metry a skacze na 8,10 i takie tam no ogółem świruje jak by były drugie dno i nie jest do podwójne odbicie Mam włączone dwa stożki 200i83Hz nakładające sie na siebie,podejrzewam że to coś związane z wirami i ruchem wody ale CO Z TYM ZROBIĆ???????????????????????????? POZDRO i help ] _______ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 zmniejsz czułośc ja tak miałem że skakało dno na wodzie stojącej gdy szybciej płynąlem i zawirowania docierały do przetwornika zmniejszenie czułości pomogło ....ale ja sie dopiero ucze echa i to moje jedne z pierwszych doświadczen z dziwnym zachowaniem echosondy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Wiesz kolego cinek1979 na wodzie stałej właśnie zachowuje sie ekstra nawet szybko płynąc z silnikiem elektrycznym na prędkości na max ale zachowanie na Odrze mnie zaskoczyło i to niemile ani czułość,ani zakłucenia powieżchniowe nawet filtr zakłuceń nie reagowało bo powtarzało sie to w danych miejscach na wodzie Ale dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Widze kilku dziesięciu kolegów czytało mój post ale pomysłów nie widze i coś mi sie daje że to już tak zostanie ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marro68 Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 Kto może powiedzieć coś na temat sondy lowrance hds 5. Zakupiłem taki model sondy lecz bez polskiej instrukcji. Wprawdzie ma ona polskie menu lecz nie w całości, może ktoś ma jakiś model lowrance jakiś inny model podobny? czytałem ze mają bardzo podobne menu. Potrzebna mi instrukcja. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McOwer Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Prosze o pomoc w wyborze . Która jest lepsza na jeziora 40metrów Używam piranhe max 220 (obecnie ten model ma symbol 170 - jest to dokładnie to samo!). Ogólnie rzecz biorąc jestem z niej zadowolony. Uważam, że do moich celów jest w zupełności wystarczająca, a stosunek cena-jakość-możliwości bije konkurentów na głowę. Z czystym sumieniem polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Może tym razem i mi ktoś pomoże hehehe sprawa ma sie tak -na stałej wodzie działa poezyjnie ale na rzece dokładnie Odrze momętami głupieje,pokazuje ryby poniżej dna,głębokość np.mam 4 metry a skacze na 8,10 i takie tam no ogółem świryje Mam włączone dwa stożki 200i83Hz nakładające sie na siebie,podejżewam że to coś związane z wirami i ruchem wody ????? CO Z TYM ZROBIĆ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witaminek Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Witam, potrzebuje rady w sprawie zakupu echosondy na nasz piękny Bałtyk. Interesuje mnie sprzęt do 1000zł. Czego oczekuje od takiej echosondy to pokazania mi ławicy dorszy bądź jakiejś większego przedmiotu typu wrak albo kamienie. Proszę o polecenie jakiegoś urządzenia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 Ktokolwiek używał? Jakieś doświadczenia? Wydaje się być niezłym cackiem do badania dna - technologia skacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 Znalazłem kilka informacji odnośnie interpretacji odczytów i porównania do tradycyjnego echo. StructureScan i DownScan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalpolen Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Witam Forumowiczów. Czy ktos posiada echosonde Garmin Fishfinder 140- prosze o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klyde Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Witam. Chciałbym poruszyć temat interpretacji kolorów w echosondzie. Niestety nigdzie nie znalazłem szczegółowych info na ten temat. Np. na stronie http://www.lowrance.pl/?module=articles&Path=22_24 napisane jest, że kolor żółty to najmocniejsze echo, z kolei na stronie http://www.wedkarskiswiat.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=1048 że czerwony to najmocniejsze echo. Nie chce mi się wierzyć, że interpretacja kolorów w echosondach różnych producentów jest inna?? Chciałbym, żebyście napisali jak interpretujecie poszczególne kolory np. wg schematu: 1. Model echo 2. Kolor .....-twarde dno 3. Kolor....-muł (miękkie dno) 4. Kolor...-rośliny 5. Kolor... 6. kolor... Nie wiem ile kolorów wyjdzie:) Domyslam się, że będzie jeszcze czarny, granatowy, i.... Proszę znawców o paletę barw, którą interpretują Na marginesie dodam, że noszę się z zamiarem kupna echosondy Lowrance lms-527 lub hds-5(7) i takie info będzie dla mnie bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeburaszka710 Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Mam lms 525 sprzęt chodzi dobrze. Jedyna nie dogodność to duży pobór prądu . Ale to przypadłość wszystkich ech o dużej mocy . W echosondzie lowrance żółty kolor przy fabrycznych ustawieniach odpowiada najmocniejszym sygnałom .Ale to idzie zmienić w ustawieniach. Odbicia ryb wodorostów i reszty nie jest tak jednoznacznie jak to przedstawiono w rekłamówkach. Nawyk interpretacji objektów pod wodą może przyjść tylko z czasem i nie da się tego dokładnie wytłumaczyć w kilku zdaniach, ale też nie jest aż tak skomplikowane. Lms 525 (7) sprzęt ok, ale nie podtrzymywany mapami na Polskę.Rozważ też garmina ma lepej z mapami. Co prawda ja przekonwertowałem mapę garminowską do lowrąnce ale to jest zabawa i nie wszyscy chcą w to bawić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klyde Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Szczerze mówiąc wogóle nie brałem Garmina pod uwagę. Ale poszperam w takim razie w necie:) Ktoś jeszcze się wypowie na temat kolorów? Możesz rozwinąć trochę bardziej temat z uwagi na "ale też nie jest aż tak skomplikowane" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeburaszka710 Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Rewelka ale tylko na większe jednostki z racji rozmazywania obrazu przy osiowych przechyleniach na falach i ruchu w lodzi .Konstrukcja transduktora, skanuje się dno wąskim promieniem i gwałtowny ruch w osi rozmazuję obraz w tum momencie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeburaszka710 Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Wiesz skomplikowane to nie jest ale parę godzin nad wodą z " telewizorkiem" trzeba posiedzieć. . Mam tez x125 czarno-biała i tez deje rady, wcale przezwoicie widać.Kupiłem 525 bo x125 niema gps i siadł układ zasilania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klyde Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Swoje jeziorko znam dość by wiedzieć w których miejscach jest bagno a w których twardo, więc tu echo myślę dobrze zinterpretuję , najbardziej ineteresuje mnie jak interpretować moc odbicia przy takich kolorach jak np. granatowy czy niebieski, bo myślę, że takie też występują na kolorze? (zalozenie że żółty to mocny sygnał). Chciałbym sobie ułożyć kolory w kolejności wg mocy odbijanego sygnału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 posiadam garmina 300C i kolorem czerwonym jest rysowane najtwardsze dno ( kamienie) kolorem czarnym muł i rośliny drobne i miękkie kolor żółty jest pośrednim i często zbite łany moczarek pokazuje jako obiekty żółte w środku i otoczone czarnym kolorem ryby są pokazame jako czerwone echa otoczone żółtym kolorem tak mniej więcej można napisać jeszcze ważną rzeczą jest intensywność koloru , ale jak popływasz kilka dni z echem rozgryziesz go szybko co innego interpretacja tego co na echu a co w rzeczywistości pod wodą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinex-one Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 A ja kiedys slyszalem ze odra w niektorych miejscach ma podwojne dno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 podwojne dno mówisz nie za bardzo to będzie to,postawiona w tym miejscu kotwica o wadze okolo 10kg zapadła by sie iak śliwka w cieście ;P podwojne dno to kupa prawie płynnego mułu przykryta naniesioną przez wode łachą piasku wejście na coć takiego kończy sie nie wesoło w zależności ile tego syfu jest pod spodem Metodą prób i błedów sam szybko doszedłem do prostego rozwiązania problemu zawartego w poście mianowicie przetwornik echa nie jest zanużony w wodzie lecz mocno przyciścięty do dna pontonu przez co niweluje sie powstałe wiry i szybki nurt wody oraz efekt związany z "superkawitacją" sygnał odbicia łapie perfekto i działa jak ta lala bez śmieci na ekranie MIMO WSZYSTKO DZIĘKI ZA CHECI ;P POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 aha i wrazie W sorki za ortografie bo nie jestem chumanistą hehehe raczej do ścisłych należe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 A ja kiedys slyszalem ze odra w niektorych miejscach ma podwojne dnoTaa i pływają tam jeszcze uboty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czerwcowy0520 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Witam koledzy Potrzebuje pomocy w wyborze taniej i dobrej echosondy (do 500zł). Sprzet bedzie używany na zbiornikach zaporowych i jeziorach więc tylko woda stojąca. Zależy mi żeby łapał od lustra wody. Znalazłem ciekawą oferte firm Mumminbird i Eagle. Będe wdzięczny za wszelkie rady i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hds Napisano 13 Stycznia 2010 Share Napisano 13 Stycznia 2010 Witam, mam zamiar kupić echosondę Lowrance HDS-7 wraz przetwornikiem bocznym Lowrance LSS-1 ( StructureScan ) Będę wdzięczny za pomoc jak zamontować oba przetworniki na łódce ( czy obydwa mają być z tyłu łódki, jak odległość minimalna lub maksymalna musi być między nimi itd. ) Z góry dzięki za każdą pomoc w tym temacie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 13 Stycznia 2010 Share Napisano 13 Stycznia 2010 Mi się wydaje ze wszystko najlepiej opisane będzie w instrukcji obsługi. Bynajmniej u Mnie jest to wszystko opisane,krok po kroku Ps. Spróbuj najpierw się z nią dobrze zapoznać przed kupnem,bo potem się okazuje że mamy kolejną mało użyteczną zabawkę w swojej kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi