Skocz do zawartości
tokarex pontony

Jak dziś było na rybach?

chomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
"metrowe szczupaki a nie na większe płotki

nie zapominajmy ze obie te rybki plywaly podobny czas, zanim dorosly do tych rozmiarow - dlatego sukces jest porownywalnej rangi, jak i szacunek dla zdobyczy i lowcy.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 399
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Dzis swiateczny wypadzik na kanal dwory w Jankowicach. Pogoda dopisala, chodz wiatr lekko przeszkadzal w lowieniu na splawiczek. Wyniki: masa ploci, kilka jazgaczy, duzo okonia, wszystko na pinke metoda grunt i splawik ;) wszystkie rybki wypuszczone, nie wszystkie fotografowane :wink:

9372be0471ed6a04m.jpg

abb69d9b221024f9m.jpg

49c96d0ce4e689b1m.jpg

2a302fd2947b9a20m.jpg

1c2e0dc126681f3dm.jpg

c766ed1c3125d18bm.jpg

Napisano

cudowne popołudnie nad Skawinką, słoneczko delikatnie zachodzące nad łąkami, para łąbędzi pilnujących gniazda, bóbr ścinający wierzbę wprost do wody i 4 śliczne jazie!

najmniejsyz miał 26 cm nawiększy 35 cm.

Ogólnie mówiąc cudny siąteczny dzień :)

Napisano

Wczoraj powtórka z piątku. To samo miejsce, ale efekty trochę słabsze. Dwa leszcze (33cm i 37cm) oraz dwa liny (27cm i 34cm). W tym tygodniu jadę opłacić żwirownię i w następny weekend inauguracja sezonu karpiowego. :lol:

Napisano

Krótka relacja z dwóch dni, z braku czasu niestety nie na bieżąco :wink:

Piątek, pogoda przepiękna. W drodze na taki sobie mały zbiornik Korytów, zahaczyliśmy o rz. Ścinawkę w okolicy Kłodzka (Gołogłowy) zaraz przy moście.

cdd9cab0cd76b431m.jpg

Woda wyklarowana, super warunki, miejscówki jednak trochę zarośnięte, teren jeszcze podmokły i dość grząski. Wędkarzy spinningistów spotkaliśmy naprawdę wielu. Za to takich jak ten poniżej, był tylko jeden :mrgreen:

74da3f0fd8245d25m.jpg

Niestety ze względu na kiepską współpracę ze strony pstrągów, stosunkowo szybko przenieśliśmy się na Korytów, gdzie w ruch poszedł zestaw gruntowy. Również tam odnieśliśmy klęskę. Niemniej jednak dzień uważam za udany, a piękna pogoda i taki widok rekompensują naprawdę wszystko :wink:

188b8951a1d1df9dm.jpg

Kolejny dzień - Sobota, udało się uciec z domu mimo jeszcze wielu przygotowań do Świąt :twisted: Cel rzeka Ścinawka w zupełnie innym miejscu - okolice Gorzuchowa. Odcinek przepiękny, widoki zachwycające, więc samo przemierzanie trasy wzdłuż rzeki po krzaczorach sprawiało ogromną przyjemność. Rzeka wraz z widocznym wpadającym do niej (w dole zdjęcia) Potokiem Czerwionka.

47b6480b41cca62am.jpg

Tu z kolei świetne miejscóweczki, gdzie pstrągi perfidnie odprowadzały przynętę pod same nogi, następnie robiły zwrot o 180 stopni i znikały gdzieś w głębi wody. Wrażenia niesamowite, adrenalina w pewnych momentach osiągała stan alarmowy :lol:

b7af7c236a89c2b6m.jpg

901e0d023b720e20m.jpg

Widok z górki na powalone drzewo i mini wysepkę na środku rzeki

f0e8bba7f2d52194m.jpg

Kolejna piękna miejscówka z masą zatoczek i podwodnych kryjówek. Próbowałam dostać się do miejsca na wysokości drzewa ze złamaną gałęzią zatopioną w wodzie, niestety teren jeszcze "zbagniony" i o mało się nie wykąpałam. Na szczęściu mój zjazd zakończył się lądowaniem w pokrzywach i kilkunastu bąblach. Co mnie jednak na przyszłość nie odstrasza :wink:

1eaa21e43bf23f78m.jpg

I na koniec "ja" co by nie było.... :mrgreen:

c18cf2ad8fab0edfm.jpg

Miałam szansę odhaczać pięknie ubarwionego pstrąga, niestety nawet fotki maluchowi nie robiłam. Wrócił szybko do wody by mógł powiadomić starszych kuzynów, babki i dziadków o niebawem zbliżającej się sesji zdjęciowej, praktycznie już za chwilę :wink:

Napisano
Magda gratuluję pierwszego pstrąga i przeżyć nad piękną Ścinawką, wyczaj fajne miejsce na spotkanie bo może tam się spotkamy z haczykami :?::lol:

Miejscówka bajka :mrgreen: Dużo zatopionych drzew i konarów, małych wysepek, zatoczek, zero zaczepów, brzeg mało krzaczasty w porównaniu z miejscem naszego zeszłorocznego spotkania pod Ścinawicą, normalnie eldorado :twisted:

Tylko teraz miejsce na grilla muszę obczaić :mrgreen:

Ale to już w innym temacie. Zaraz brykam, ino dojem :mrgreen:

Napisano

Naprzód wybrałem się z przyjacielem rodziców na rekonesans za karasiem i linem nad niedaleki staw - po godzinie moczenia robaków - bardzo zimno, zmieniliśmy łowisko na pobliskie glinianki. Po zanęceniu linem-karasiem trapera zaczęły się brania leszczyków, płoci i wzdręg u znajomego, ja po zmniejszeniu rozmiarów haczyka i spławika również nie mogłem narzekać... Rezultatem cztery sztuki - wzdręga i trzy płocie oraz szczupak, prawie - po zacięciu płoteczki (zdjęcie poniżej - poharatana), poczułem silnawy (jak na lekki zestaw) opór, ściągam żyłkę, a tutaj cyk! - szczupaczek siedzi na zaciętej płotce, jednak na około dwa metry przed brzegiem wypuścił rybę z paszczy, ale nie odpłynął, obserwował chwile - a po zrobieniu przeze mnie kroka, dał nogę. - Dla takich przypadków warto wybierać się na ryby, nawet jeśli nie nastawiamy się na jakieś wielkie połowy wyszukanymi metodami.

We wtorek uderzamy tam powtórnie, ale już na kilka dłuższych godzin z poważniej uszykowanym ekwipunkiem.

11915253.th.jpg

10619928.th.jpg

Napisano

Dzisiaj rekreacyjny wypadzik na odnoge wisły, efekty to pierwszy w tym roku wiślany okonik jak dobrze pamiętam i dwa szczupaczki maluszki jednego udało sie wypiąć bez wyciągania na brzeg drugi lekko połknął ale w świetnej kondycji wrócił do wody

woda powoli się juz stabilizuje widać juz troszeczke grzbiety niektórych głowek więc miejmy nadzieje ze jeszcze góra tydzień i będzie można spodziewać sie jako takich efektów......

Napisano

po 9 miesiącach przerwy od wędkowania pojechałem nad jeziorko i wypad taki se :> 2 krąpiki i parę płoteczek. Wszystko trafiło do wody

Napisano

Kolejna wyprawa ze spinem, pogoda również dopisała :wink:

Dziś już obuwie prawie odpowiednie, więc twardo trza było wleźć do wody, a co.... :mrgreen:

c3ce97797526e3a4m.jpg

Kilka pięknych ujęć:

20e0fd56ad548835m.jpg

a4e55825c8d6a80em.jpg

I jeszcze jedno robione "z wody", trochę mi się do gumiaków wody nalało, ale warto było, choć nurt troszkę rwący w niektórych miejscach :???: Radzę więc nie brać ze mnie przykładu :wink:

93bbbb14207d36c4m.jpg

bc2077bbf398148em.jpg

No kolejną miejscówkę, niestety trzeba było wybrać się "asfaltem", a tu poniżej Polski Jozin z Bazin :lol::lol::lol:

be981b8316867121m.jpg

Na koniec trafił się taki oto 35cm koleżka, niestety klenio nie mój :sad: Za to wyciągłam go z wody, odhaczyłam i wypuściłam. Poza tym za darmochę w podbieraku trafiła się również czerwona blaszka Robinsona nr 0 :shock: A wziął na "Romanowego" woblerka stylizowanego na pstrąga. Sorki za te łapska, ale ryba baaardzo żywa była :wink:

9a3f74afd45bc758m.jpg

042f9489c8ca8deam.jpg

Jutro powtórka.........

Napisano

Michcio, Znowu Skawinka ? :smile: Ja sie właśnie dowiedziałem że niema z kim jechać na rybki a sam na spina nie wyskocze bo spin w naprawie :cry:

Napisano

Sobota, jezioro Żywieckie.

Same płocie w przedziale 25 - 38 cm. Z przewagą tych większych. Wszystkie na tarle, dalej pływają.

post-1167-14544972053735_thumb.jpg

Napisano

Sobota tydzien temu

Krotki wypadzik na Drwece :twisted: pierwszy w tym roku i pierwsza rybka

Tutaj pierwsza rybka

5c35040e3f2330c6m.jpg

Zacialem ja ja natomiast hol i wyciagniecie na brzeg byl autorstwa mojej towarzyszki :wink:

Tutaj zdjecie rzeczki

c2132929d3902957m.jpg

Wypad rekreacyjny aby pokazac na czym polega magia patrzenia w splawik :wink::twisted:

Napisano

U mnie w sobotę pierwsze brania w ulubionym miejscu. Widać, że na razie kręcą się tylko pojedyncze ryby z różnych gatunków. Kilka leszczyków, niezły karaś i płoć. Te dwie ostatnie ryby bardzo grube, za chwilę pójdą na tarło a to oznacza, że jeszcze przez pewien czas będzie licho z braniami. Na razie chyba nic się nie trze bo złowiłem też masę sumików, więc widać, że nie mają jeszcze co wyżerać.

d0f9fa52eacdd66cm.jpg

d61c74543ebd4aeem.jpg

Napisano

Na jakich głębokościach złowiliście koledzy te płocie ?? W jakich miejscach ?

Napisano
madi, naprawdę piękne miejscówki

Ano piękne, fotki jednak całego uroku nie oddają :twisted:

Ale jak już wcześniej pisałam, zupełnie "inna" rzeka niż w Ścinawicy. Dno bez mułu i jakiś tam chabździów, za to super kamieniste o różnym ukształtowaniu. Raj dla kleniołowców i muszkarzy :wink:

Napisano

Dzisiaj wypad na Jeziorke i wynikiem kilkanascie ploci jak dloń i jedna 32cm trafiły się też 4 karasie największy 22cm i jeszcze 2 male okonki i jazgarz.

Napisano

hejka,

pierwsza wyprawa wędkarska w tym roku, szkocja, loch awe :grin:

sorki za glupi uśmiech ale to mój życiowy rekord i pierwszy połów za pomocą spinningu. dziewczyny pomagały ale nie udało im się zrobić fotki szczupaczka z mordką do przodu więc jest zdjęcie tylko z brzuszkiem. przez cały dzień myślałem że w tych jeziorach nie ma życia, kamieniste dno, zero oznak jakiejkolwiek ryby. jedno jedyne branie na czarną obrotówkę w białymi oczkami. dodaję również trochę zdjęć okolicy, kto nie był polecam, pięknie tam

9c788cca9d764b41m.jpg

4043d5640a36a4c9m.jpg

aa5d2c1752762e53m.jpg

ee5153813ca59c68m.jpg

4358e35f16678124m.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.