jaceen Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 Wkrótce zacznie się marzec. Zrobi się nam luka w ciekawej okoniowej konkurencji. Nie wszyscy muszą być z pasiakami za „pan brat” to żeby zbytnio nie przynudzać, proponuję coś podobnego, ale w znacznie okrojonym czasie. Na cel bierzemy klenia. Czas na złowienie swoich trzech najlepszych okazów będzie ograniczony do dwóch miesięcy (01.03 – 30.04). Metoda dowolna, mucha, spinning, spławik, gruntówka. Każde współzawodnictwo prowadzone na portalu ma za zadanie podnoszenie swoich umiejętności. Świadome łowienie konkretnych gatunków z biegiem czasu procentuje. Stajemy się pewni w tym, co robimy. Możemy skoncentrować się na otoczeniu. Możemy kojarzyć pewne zmiany w przyrodzie i przypisywać je do naszych dobrych lub gorszych wyników. Rozpracowywanie miejscówek, dobieranie metody i przynęt, to wszystko powinno się w tym wątku pojawić. Mile będą widziane krótkie ogólne informacje i zdjęcia ze złowionymi rybami, najlepiej z miarą. Jeżeli ktoś zapomni albo nie będzie miał dobrych warunków na zmierzenie ( błoto, żwir, beton, suche trawy, trudne warunki brzegowe itp.), to w wyjątkowych sytuacjach dopuścimy pomiar np. przy wędce. Na obecną chwilę nie będę tworzył osobnego wątku z chętnymi wziąć udział i tabelą. Gdy zainteresowanie będzie duże, to wtedy wydzielimy osobny. Jeżeli jesteś chętny spróbować, daj znać dopisując się do listy uczestników. Zasady: - Zgłaszamy trzy klenie (możliwość wymiany dowolna). Suma ich długości daje wynik do porównania. - Rywalizacja na zasadzie złów i wypuść. - Termin zgłaszania od 01.03 – 30.04.2020 r. Lista kleń 2020 1. jaceen 2. ... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lechur1 Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 1.Jaceen 2.lechur1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 1.Jaceen 2.lechur1 3.RSM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carloss83 Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 1.Jaceen 2.lechur1 3.Carloss83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 Łowienie kleni wczesną wiosną nie jest moją mocną stroną, ale chętnie spróbuję coś złowić 1.Jaceen 2.lechur1 3.Carloss83 4.Elast93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 1.Jaceen 2.lechur1 3.Carloss83 4.Elast93 5.RSM Carloss83 mnie wykreślił Potraktuję to jako dobry znak, że konkurencja boi się moich przyszłych kleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carloss83 Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 Heheh.Musieliśmy w tym samym czasie wstawiać posta bo gdy kopiowałem to Ciebie nie było 😜.Więc przepraszam za zaistniałą sytuację RSM i to się więcej nie powtórzy 🍻.A tak na marginesie życzę wszystkim powodzenia 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 29 Lutego 2020 Autor Share Napisano 29 Lutego 2020 Jutro jeszcze poganiam za okoniami. Chciałbym w sąsiednim wątku zakończyć z dziesięcioma rybami powyżej 25 cm. Będzie mnie mocno kusiło, żeby przed zmierzchem złowić jakiegoś fajnego klenia, bo są aktywne i już kilka złowiłem, a i brań mi nie brakowało. Kilkanaście lat temu, za nim sięgnąłem na dłuższy czas po spinning, moja wiedza o kleniach była skromna. Ograniczała się do łowienia ich metodą na drgającą szczytówkę i spławik z przystawki. Gdy postanowiłem nauczyć się łowić je na spinning, to w miarę sukcesów pojawił się temat łowienia kleni nocą. Dzięki kolegom także z naszego forum wpadłem w to na amen. Zastanawiam się, czy ostatnio więcej ich łowię w nocy, czy w dzień?:) W Internecie jest sporo artykułów nawiązujących do łowienia nocnych kleni. Żeby utworzony wątek nie był tylko i wyłącznie miejscem do wklejania zdjęć złowionych przez nas ryb, to proponuję, żebyście w przerwach między łowieniem podrzucali ciekawostki dotyczące tych ryb. Własne spostrzeżenia, jak również wyszukane w sieci. Ostatnio kolejny raz zostałem zaskoczony, mimo że o to już bywa trudniej:) Mam już na koncie spinningowe nocne klenie licząc od lutego, ale łowił ktoś z was na przedwiośniu nocne klenie metodą Drop Shot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 Oczywiście dołączę do rywalizacji 1.Jaceen 2.lechur1 3.Carloss83 4.Elast93 5.RSM 6.ESSOX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 Będę i ja! Niech to będzie dla mnie szczęśliwa siódemka! ...wszak w kleniach to mam realne szanse powalczyć! 1.Jaceen 2.lechur1 3.Carloss83 4.Elast93 5.RSM 6.ESSOX 7. Marienty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamnick85 Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 Spróbuję. 1.Jaceen 2.lechur1 3.Carloss83 4.Elast93 5.RSM 6.ESSOX 7. Marienty 8. jamnick85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.ruszala Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 1.Jaceen 2.lechur1 3.Carloss83 4.Elast93 5.RSM 6.ESSOX 7. Marienty 8. jamnick85 9.kamil.ruszala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 1 Marca 2020 Share Napisano 1 Marca 2020 Dopisuje się do tabeli, a jednocześnie wrzucam dwa dzisiejsze klenie 41 i 37. Wobler siek. Ryby ze środka rzeki. Aktywność ryb na powierzchni zerowa. 1.Jaceen 2.lechur1 3.Carloss83 4.Elast93 5.RSM 6.ESSOX 7. Marienty 8. jamnick85 9.kamil.ruszala 10.Budek 41+37+0=78 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lechur1 Napisano 1 Marca 2020 Share Napisano 1 Marca 2020 Budek gratuluję.Też dzisiaj w nocy chciałem zapolować na kluski ale muszę Barcelonę obejrzeć.Jutro też jest noc :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 2 Marca 2020 Share Napisano 2 Marca 2020 2. marzec. Metoda połowu: gruntówka. Przynęta: mielonka tyrolska. Zanęta: brak. Łowisko: kanał Odry, poniżej spiętrzenia, znaczący uciąg, wejście w zakręt, po zewnętrznej gdzie nurt uderza w opaskę. Technika połowu: rzucałem lekkim zestawem na środek kanału i pozwalałem mu wachlarzem turlać się do podnóża kamienistej opaski. Ryby słabo aktywne. Tylko 4 brania w tym dwa zacięte. Klenie 43 i 46cm otwierają mój wynik. 1.Jaceen 2.lechur1 3.Carloss83 4.Elast93 5.RSM 43+46+0=89 6.ESSOX 7. Marienty 8. jamnick85 9.kamil.ruszala 10.Budek 41+37+0=78 1 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 3 Marca 2020 Share Napisano 3 Marca 2020 Poranek nad Odrą w centrum Wrocławia. Łowiłem od 5:00 do 7:00, przed pracą. Gruntówka bez nęcenia, tak jak wczoraj. Poprzednio miejsce wybrałem typowe na środek dnia - klenie są mniej aktywne, ustawiają się wzdłuż opasek i czekają na spływający pokarm. Dlatego zakręt z napierającym nurtem wydawał mi się najciekawszy. O poranku jednak szukam miejsca w którym klenie aktywnie szukają pokarmu. Idealnym jest takie, gdzie łączy się kilka kanałów. Zróżnicowany nurt, kamienisty klin stworzony na przedłużeniu wyspy między kanałami powodujący zawirowania i wsteczne prądy. Nie pomyliłem się. Na mielonkę mnóstwo skubnięć i mocnych brań. W pierwszej godzinie złowiłem dwa klenie po 40cm. W kolejnej zmieniłem przynętę na serek. Mielonka była często szarpana, jednak zbyt łatwo klenie zrywały ją z haka. Serek pozwalał mi chwilę poczekać po skubnięciu, ze znacznie większą pewnością, że przynęta dalej tkwi na haku. Między 6:00 a 7:00 woda ożyła i widać było mnóstwo spławów. Wszystko w okolicach 60-70m, tuż za podwodnym klinem przedłużenia wyspy i właśnie na zasięgu na jakim łowiłem. Złowiłem kolejnych 6 kleni - 5 w przedziale 40-43cm i jeden, którym zamykam komplet i który zapewnił mi naprawdę solidną walkę na brzanowym kiju, bo nietypowo odjechał szerokim łukiem w obszar bardzo mocnego nurtu. 48cm 1.Jaceen 2.lechur1 3.Carloss83 4.Elast93 5.RSM 43+46+48=137 6.ESSOX 7. Marienty 8. jamnick85 9.kamil.ruszala 10.Budek 41+37+0=78 3 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepes53 Napisano 3 Marca 2020 Share Napisano 3 Marca 2020 1.Jaceen 2.lechur1 3.Carloss83 4.Elast93 5.RSM 43+46+48=137 6.ESSOX 7. Marienty 8. jamnick85 9.kamil.ruszala 10.Budek 41+37+0=78 11. Kepes53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 3 Marca 2020 Share Napisano 3 Marca 2020 Witam Was Dziwne ,żeby mnie zabrakło w tej dyscyplinie oczywiście dopisuję się do listy 1.Jaceen 2.lechur1 3.Carloss83 4.Elast93 5.RSM 43+46+48=137 6.ESSOX 7. Marienty 8. jamnick85 9.kamil.ruszala 10.Budek 41+37+0=78 11. Kepes53 12.Darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidSokołowski Napisano 4 Marca 2020 Share Napisano 4 Marca 2020 Ja bym z chęcią wziął udział, ale na moich wodach fajnego klenia, tak realnie, mozna złowić jakos od połowy kwietnia (mówię o spinningu). Ale będę się przyglądał. Powodzenia w łowieniu moich ulubionych rybek 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 4 Marca 2020 Share Napisano 4 Marca 2020 Nie wiem jak inni, ale ja nie przyjmuję takiego usprawiedliwienia Skoro szanse są od połowy kwietnia, a zgłoszenia do końca kwietnia, to jest 1/2 miesiąca czasu. Komplet da się zrobić nawet na jednym wyjściu. A nawet jednego klenia z rzeki z jakiegoś odległego dla wielu zakątka Polski (zapewne Łyna) byłoby miło zobaczyć. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidSokołowski Napisano 4 Marca 2020 Share Napisano 4 Marca 2020 8 godzin temu, RSM napisał: Nie wiem jak inni, ale ja nie przyjmuję takiego usprawiedliwienia Skoro szanse są od połowy kwietnia, a zgłoszenia do końca kwietnia, to jest 1/2 miesiąca czasu. Komplet da się zrobić nawet na jednym wyjściu. A nawet jednego klenia z rzeki z jakiegoś odległego dla wielu zakątka Polski (zapewne Łyna) byłoby miło zobaczyć. Jeżeli do tej pory ruszę na klenie to obiecuję się zgłosić 😉 Narazie drugi tydzień chorobowej pauzy, a potem pstrągi. Jak coś to śledzę wątek 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 4 Marca 2020 Share Napisano 4 Marca 2020 Dzisiaj nastał wielki dzień 🤣🤣 Budek wygrzebał w szopie na ogródku DS'a 😱 szybkie odwiedziny w sklepie zoologiczno-wędkarskim po ciężarki i haki. Bochen chleba w łapę i jazda nad Odrę, brań sporo ale to raczej jakieś mniejsze rybki, kleń jak wziął to ledwo zdążyłem zaciąć, a raczej wędkę złapać. Zmarzłem strasznie przez to bezczynne siedzenie i oglądanie szczytowki 🤣 i wynudziłem się za wszystkie czasy 😀 a wszystko przez RSM 🤣😜 jeszcze napewno skoczę parę razy z DS ale spinning to spinning, jedna rybka do tabeli Dopisuje 46cm 1.Jaceen 2.lechur1 3.Carloss83 4.Elast93 5.RSM 43+46+48=137 6.ESSOX 7. Marienty 8. jamnick85 9.kamil.ruszala 10.Budek 41+37+46=124 11. Kepes53 12.Darek1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 4 Marca 2020 Share Napisano 4 Marca 2020 28 minut temu, Budek napisał: a wszystko przez RSM Ale Ci chłop wjechał na ambicję 😁😁 😁! ...i do brze bo coś się dzieje! Szkoda, że mam tak mało czasu w tygodniu bo też bym coś do pieca wrzucił! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 4 Marca 2020 Share Napisano 4 Marca 2020 Witam Dzisiaj szybki wypad nad Bystrzycę z nadzieją dopisania czegoś do tabeli, ale niestety nawet tyknięcia przez 3 godziny. Spining nie ma szans do łowienia wczesnowiosennych kleni z gruntu, bo rybki żerują ospale i przy gruncie. Bystrzyca jakby wymarła? Nie poddaję się będę walczył dalej , w końcu jeszcze wiele czasu do dopisania czegoś na listę😂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lechur1 Napisano 4 Marca 2020 Share Napisano 4 Marca 2020 Właśnie wróciłem z nad Odry,odcinek ,na którym chyba z 7 lat nie byłem.Pierwsze miejsce na zero.W drugim,w pierwszym rzucie mega lufa ale pusta,w drugim 3 puknięcie,w trzecim puknięcie z przytrzymaniem i siedzi myślałem,że ma z 40cm bo szedł jak ciele,zapalam latarkę a tu klucha pod 50,dwa groty Sendala w pysku,myślę fajny początek w tym momencie kleń się plusną i odpłynął.Kolejne rzuty i już tylko jedno pstryknięcie.Zmieniam miejsce i w pierwszym rzucie siada klonek koło 30cm,całego wobka połknął.Robie jeszcze kilka rzutów i uciekam.Jutro tam wrócę ale zaraz po zmroku co ciekawe woda w drugiej miejscówce ma może metr,łowiłem tam klenie ale jak było już bardzo ciepło. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi