Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wędkarz i Ryba, ciekawy jestem, jak montujesz zestaw. Chodzi mi o długość przyponu z ciężarkiem i z przynętą. Jakie proporcje długości najlepiej się u ciebie sprawdzają. Robisz pauzy, czy ściągasz bez przerw? Okonie stoją na otwartej przestrzeni, czy w pobliżu trzcin, innej roślinności, w dołkach itd.? 

Byłem dzisiaj na wrocławskiej Oławie, ale skończyłem z jednym lichym okonkiem. Warunki znośnie i liczyłem zdecydowanie na więcej. Trzeba będzie pokręcić się koło siebie. Odechciało mi się po dzisiejszym jeżdżenie w odległe zakątki miasta.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Metrowy odcinek żyłki składam na pół i robię pętelkę. Z tego rozcinam tak ok 25 cm na trok i 75 cm zostaję do haczyka. Ołów jak i haki kupuje na aliexpress bo jest mega tanio. Żyłka dragon millenium 0.16. Łowie na kietechy 5 cm i bliźniacze gumy z aliexpress.  Z Ali najtaniej wyrwałem po 74gr za sztukę a nie ustępują keitechom. Gdzie ich szukam ? Obecnie tylko w najgłębrzych dołkach ok 2 m głębokości.  Za przeszkodami na połączeniu nurtu i wstecznego prądu oraz na spowolnieniach przy łukach rzeki . Wszędzie tam gdzie woda ma obecnie jak najwolniejszy przepływ i okonie znajdują pokarm bez utraty sil w mocnym nurcie. 

• Lubię to 2
  • Dzięki! 1
  • Super 1
Napisano

Dopisuję się również.

1. jaceen

2. moczykij

3. suchi

4.maniu394

5. SebaZG

6. Larry_blanka

7. Płatek88

8. Wędkarz i Ryba

9. Jamnick85

10. Buczi03

11. Zbynek1111

12. RafalWR

13. krznow

14. Fido

15. McGregor

Napisano

Nie wiem, czy moje informacje z wrocławskich łowisk kogoś zmobilizują, ale było tak: 

Port Popowice na zero.

Zatoka Policyjna na zero.

Oława przy pomostach na "Trójkącie" na zero.

Mosty Mieszczańskie cztery rybki niewarte uwagi. Brania na wleczone wormy i jigi 2,5 g. W zasadzie to nie były brania. To jakby szmatka się zawiesiła i coś tam dyndało na końcu. Z klasycznego jigowania pewnie by nic nie wyszło.

👊

• Lubię to 1
Napisano

Dziś byłem nad wodą od godziny 9 do godz14 . Pierwszy przystanek to wpływ rzeki bug do starorzecza.  Zebrały się tam duże ilości drobnicy za którymi weszły okonie. Tak gęsto od ryb że  kij cały czas drży jak by był udarowy 😄 mimo tego udało się wydłubać na boczny trok kilkanaście okoni w przedziale 18-26 cm. Brania były falami. Najpierw nie bierze nic później biorą drobne .. przestają brać te najmniejsze i przychodzi chwila że biorą tylko takie ok 25 cm by po chwili znów rzucać bez kontaktu. Po ok 40 minutach odpuszczam z myślą że pojadę nad odcinek miejski rzeki krzna i tam trafi się coś większego. Niestety. Po zmianie miejsca i oddaniu może 200 rzutów bez kontaktu z rybą.  A okoń którego zgłosiłem do tabeli jest sprzed kilku dni . Dopiero zrzuciłem materiał z gopro i wrzuciłem zdjęcie na telefon by dodać do tabeli.  Ogólnie na rzekach wszyscy których widziałem byli bez kontaktu. Jedynie kolega z kanału wędkarstwopl trafił Dziś fajną świnke 41 cm na krznie

• Lubię to 2
  • Super 1
Napisano

Pojechałem na "Starą Odrę" koło Bujwida i odbiłem się od lodu. Tam się go nie spodziewałem. Straciłem godzinę na przemieszczanie. Wróciłem do centrum i zostało półtorej godziny do zmierzchu. Dłubałem czeburaszką 2 g z małymi gumkami w kamieniach przy brzegowych burtach. Niestety nie przekroczyłem naszego ustalonego wymiaru. Okonki miały kolejno 20, 21 i 21,5 cm.

IMG_20250120_153255745_HDR.thumb.jpg.92c4e6659bc6ee44ab1ad584b07a23c4.jpg

• Lubię to 1
  • Super 1
Napisano

Niestety tegoroczna edycja odbędzie się bez mojego udziału 😞😞😞 ale będę mocno kibicował, trzymał kciuki za moich wrocławskich Kolegów oraz całą resztę, aby jak najwięcej wyników 300+ się pojawiło 💪

Powodzenia Panowie!

• Lubię to 2