bumtarara Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Do Ojcowa?? A po lasach parku narodowego raczej nie można wchodzic?? Czy raczej nikt się nie przyczepi jak parę grzybków wyniose ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Nie martw się. To że Parka to nie znaczy że na grzyby nie wolno chodzić. Normalnie ludzie chodzą i zbierają i nikt się nie przyczepia . Mało tego nawet wędkarza spotkasz , jak rano wczas cichaczem pstragi łowi w Prądniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonk Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Turystyka piesza, rowerowa i narciarska może odbywać się wyłącznie po oznakowanych szlakach w ciągu dnia (tj. od wschodu do zachodu słońca) W czasie pobytu na terenie Parku zabrania się: 1) wędkowania, rybołówstwa, chwytania dziko żyjących zwierząt, płoszenia ich i zabijania, zbierania poroży zwierzyny płowej, niszczenia nor i legowisk 4) zbierania dziko rosnących roślin, grzybów oraz ich części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Kolego realia to jedno a przepisy to dwa. Nie wiem czy jeżdzisz samochodem czy nie ale jest takie powiedzenie "Przepisy są po to by je łamać" A jak wiesz to nie ma kierowcy na tym swiecie by nie łamał przepisów. Tak samo jest w parku..... A wierz mi że za zbieranie grzybów w Parku nikt by Ci nic nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonk Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Żenada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 No w tym roku wyjątkowo nazbierałem grzybów choć pojawiły się późno , ba zauważyłem ,że co roku to później się pokazują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro79 Napisano 12 Listopada 2013 Share Napisano 12 Listopada 2013 U mnie 2 wiaderka: najwięcej prawdziwków i to ładnych okazów, dodatkowo terochę podgrzybków i kozaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 12 Listopada 2013 Share Napisano 12 Listopada 2013 U mnie 2 wiaderka: najwięcej prawdziwków i to ładnych okazów, dodatkowo terochę podgrzybków i kozaków. Teraz ? U mnie grzybów nie ma już od dobrych 2 tygodni a wcześniej zaczęły być w wyższych partiach lasów... Ale nie wiem czy tutja pisałem ale miałem sąsiada , który twierdził ,że kilkanaście lat temu w Suwałkach (czyli w polskim biegunie zimna) 24 grudnia nazbierał wiaderko kurek .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kochan Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 w Szczecinie również grzybów nie ma a szkoda ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robnowak Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 Oj grzyby, grzyby. Grzyby to moja ulubiona potrawa (grzyby w każdej formie) , właściwie to zaraz po sushi. Racja Panowie coraz gorzej z grzybkami w lasach, ale trzeba na to spojrzec z tej strony że przynajmniej bardziej sie dzisiaj docenia każdego pojedynczego znalezionego grzyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 Oj grzyby, grzyby. Grzyby to moja ulubiona potrawa (grzyby w każdej formie) , właściwie to zaraz po sushi. Racja Panowie coraz gorzej z grzybkami w lasach, ale trzeba na to spojrzec z tej strony że przynajmniej bardziej sie dzisiaj docenia każdego pojedynczego znalezionego grzyba. ...Szczególnie w marcu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 ...Szczególnie w marcu... Mylisz się. Są tacy co zbierają cały rok- łącznie z zimą http://www.grzyby.pl/foto/wystepowanie-SL.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 ...Szczególnie w marcu... Mylisz się. Są tacy co zbierają cały rok- łącznie z zimą http://www.grzyby.pl/foto/wystepowanie-SL.htm No masz, a ja widziałem wczoraj gościa w lesie z koszykiem i myślałem że się w zeszłym roku zgubił.....Człowiek uczy się całe życie....P.S Ale Tomek1 przyznaj, że w marcu szczególnie docenia się każdego, nawet pojedynczego grzybka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 W grudniu czy styczniu też można ze świeżych zrobić sos http://pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82omiennica_zimowa Żeby nie być gołosłownym, jeszcze nie grudzień, ale blisko http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=238090#238090 Tutaj stanowisko z marca http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=153337#153337 Ja znam dwa miejsca, gdzie można je trafić, ale jakoś mi nie po drodze. Również znam miejsca występowania wspomnianego w raportach uszaka http://pl.wikipedia.org/wiki/Uszak_bzowy I moje pierwsze uszaki http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?p=141509#141509 Chyba wiele się nie pomylę, że grzybiarze w okolicach marca na Słowację robią wycieczki na smardzowanie. To trzeba by sprawdzić dokładnie na forum grzybowym. A za grzybami niekoniecznie do lasu w tym okresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 P.S Ale Tomek1 przyznaj, że w marcu szczególnie docenia się każdego, nawet pojedynczego grzybka... Ja nie zbieram takich grzybów, ale zaglądam od czasu do czasu na tą stronę i nadziwić się nie mogę, że ludzi zbierają jadalne grzyby przez cały roki i to czasem w setkach sztuk! W tym roku jak tak dalej pójdzie z pogodą, to już w maju będziemy spokojnie zbierać grzyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 W tym roku jak tak dalej pójdzie z pogodą, to już w maju będziemy spokojnie zbierać grzyby. Kozaki czerwone i prawole w maju, to nie sensacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 Kozaki czerwone i prawole w maju, to nie sensacja Wiem, ale w tym roku to może być całkiem niezły wysyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 W zeszłym roku pierwszy raz znalazłem kozaki w maju, myślałem że to tzw. "wybryk natury" po czym dowiedziałem się od kolegi będąc z nim na rybach, że on regularnie , co roku zbiera je w swoich miejscach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 9 Maja 2014 Share Napisano 9 Maja 2014 Na ostatnich wędkarskich wyprawach częściej rozglądam się za grzybasami. Żółciaka już namierzyłem. Był młodziutki i miękki. Kiedyś spróbowałem jak smakuje, ale teraz tylko fotki http://nagrzyby.pl/kuchnia/zolciak-siarkowy-kolobrzesku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Nie wszystkie grzyby da się zjeść więcej jak dwa razy, ale dla mnie wszystkie fajnie wyglądają. Oto kilka fotek grzybów (których nazw nawet nie znam) z zeszłorocznych wycieczek po szlakach wokół zamku Książ... P.S. Teraz czekam na kozaki szare... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Teoretycznie jeszcze przy dobrych lotach miesiąc i zacznie się sezon grzybowy ( u mnie czekać trzeba min 2 miesiące) .Ale w moich okolicach pierwszy miesiąc jest raczej mizerny i z biegiem czasu grzybów przybywa. Szczerze stała się rzecz dziwna straszna .Bo zacząłem przekładać grzyby nad ryby.A jeszcze kilka lat temu walczyłem o to z dziadkiem zapalonym grzybiarzem. Jest to jeszcze o tyle dziwne ,że ja grzybów nie jadam tylko je zbieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Sezon grzybowy to już się rozpoczął u mnie już sporo maślaków, trafiają się pierwsze ceglastopore i sosnowe. W tym roku wyjątkowo wcześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Ciekaw jestem czy to dobry czy zły objaw a może zima w tym roku wyjątkowo szybko nadejdzie? W tamtym roku wyjątkowo długo czekałem (czekaliśmy) na pierwsze grzyby , ale końcowy efekt w moim przypadku był zatwarzający... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 18.05.2014 - Pierwszy tegoroczny "prawus". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 18 Maja 2014 Share Napisano 18 Maja 2014 U mnie sporo grzybów ,,psich" ( u mnie tka mówi sie an grzyby niejadalne trujące rosnące w ogródkach i na polanach). Rozmawiałem również z miejscowym specem od grzybów co codziennie jest w lesie. Podobno najwcześniej kiedy znalazł grzyba to 4 czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi