mjr Bień Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 Panowie jak u was z grzybami? W małopolsce tragedia.Tylko kurki. Z grzybami słabo jest. Dalej co 2 tygodnie mam sosik z ceglastoporych, dokłada się 1-2 prawdziwki, trochę kozaków i już. Na lewo czy prawo od mojej miejscówki nie ma już nic. Po prostu cienko z grzybami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 Wiele najlepszych i sprawdzonych miejscówek trzeba obejść, żeby coś wydłubać. Po trzy, cztery kleszcze wydłubuję z takich wypraw, mimo stosowania chemii. I dlatego na obecną chwilę mam lasu dość. Po wędkarskich wyprawach też się to zdarza, ale nie w takich ilościach. Trafiłem ostatnio na pierwszego maślaka pstrego, jakiegoś kolczatka, z czerwonej listy- gwiazdosza. Trafił się też pierwszy muchomor bezwstydny, kilka kozaków i borowików. Ciekawsze egzemplarze z trzech wycieczek do lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 19 Lipca 2013 Share Napisano 19 Lipca 2013 Z grzybami cienko, a z rybami jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyngiel50 Napisano 21 Lipca 2013 Share Napisano 21 Lipca 2013 Z grzybami cienko, a z rybami jeszcze gorzej.nieprawda- http://www.liveinternet.ru/users/ceslava2009/post280435671/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deejaybialy Napisano 21 Lipca 2013 Share Napisano 21 Lipca 2013 Z grzybami cienko, a z rybami jeszcze gorzej.nieprawda- http://www.liveinternet.ru/users/ceslava2009/post280435671/ A gdzie ryby?? ps coby nie bylo ot dzisiaj jeden sandaczyk 42cm na troka okonie zapadly sie gdzies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpangler Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 dzisiaj z okazji tego że na ryby u mnie nie ma co liczyć wybrałem się na grzybki 2 raz w tym roku. Po miesięcznej przerwie znalazłem w godzinkę 14 czerwonych i 6 brązowych brzozaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 9 Września 2013 Share Napisano 9 Września 2013 Streszczę ostanie 2 miesiące w moich okolicach ok. 20 lipca pierwszy raz na grzyby znalazłem pół wiaderka maślaków i 5 kozaków i 1 prawdziwka .ale coś kiepsko , czemu tak dowiedziałem się później.... szedłem za cała rodziną( a raczej dwiema) wszyscy po 2 wiaderka grzybów a mnie pozostawały resztki .Twierdzili ,że oni tak od tygodnia ,każdy bez wyjątku po 2 wiaderka duże, pełne grzybów.Ręce mnie opadły , ale to był koniec wysypu. Minęło prawie 1,5 miesiąca bez ani jednego grzyba , dopiero teraz się ,,puszczają" zobaczymy co będzie bo wybieram się jutro i w środę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 12 Września 2013 Share Napisano 12 Września 2013 Nie ma jeszcze szału. W lasach gdzie jestem przyzwyczajony i trochę je poznałem, przez półtorej godziny chodziłem bez grzybów. Ostatnia miejscówka poznana w poprzednim roku, dała dopiero koszyk podgrzybków. Dzięki temu, że w nocy padało, to czapki się mieniły i było łatwiej. Efekt z 11.09.2013 Dzień wcześniej w granicach Wrocławia uzbierałem mały koszyk opieniek. Było też kilka kozaków i podgrzybków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 12 Września 2013 Share Napisano 12 Września 2013 zaczynają się jaceen, ... lada dzień będzie zbieranie. Byłem dzisiaj trochę powęszyć i nie byłem odosobniony w tym wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 13 Września 2013 Share Napisano 13 Września 2013 U mnie sąsiad wyzbierał mnie grzyby rosnące na mojej działce ......także grzyby są ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 Łukasz sam bym Ci wyzbierał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 21 Września 2013 Share Napisano 21 Września 2013 Pytanie do znawców tematu...Ki grzyb wyrósł jak spod ziemi w moim ogródku? Stawiam na I Sekretarza Stanisława....ale pewności nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczypior Napisano 21 Września 2013 Share Napisano 21 Września 2013 z ostatniego zdjęcia wygląda że to kanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 21 Września 2013 Share Napisano 21 Września 2013 z ostatniego zdjęcia wygląda że to kanieTak myślę, że kania, jedna kania - zdjęcie ostatnie zrobione temu samemu grzybowi dwa dni przed zdjęciami u góry...Brałem pod uwagę jeszcze sromotnika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 21 Września 2013 Share Napisano 21 Września 2013 feederalny, na 99% kania. Kania ma przesuwny pierścień a sromotnik przyrośnięty na stałe. Oczywiście zawsze na końcu trzeba pamiętać o zasadzie nr 1 grzybiarza- jak nie jesteś pewien na 100%- nie zabieraj grzyba. Ja już sporo nazbierałem w tym roku. Widać że pierwszy wysyp się kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 22 Września 2013 Share Napisano 22 Września 2013 Nie mam zamiaru go zerwać. Jeśli zbieram, to tylko te "podstawowe oczywiste". Ten mnie zaciekawił, bo to "mój" grzyb, którego widzę pierwszy raz u siebie w lasku, a zaobserwowałem kiedyś kanię która rok po roku wyrastała w tym samym miejscu. Dzięki za pomoc w rozpoznaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 22 Września 2013 Share Napisano 22 Września 2013 Według mnie, to jest ten drugi rodzaj kani, nazywany kanią czerwieniejącą. Przynajmniej w dwóch pierwszych fotkach. Jednak ze zdjęć nie bardzo można dostrzec szczegóły. Trzon jest raczej gładki i po uszkodzeniu ma tą cechę, że czerwienieje. U czubajki trzon poniżej pierścienia ma zygzakowate prążki. Na zdjęciu w zamieszczonym linku bardzo dokładnie to widać. http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Macrolepiota4_cropped.jpg W tym linku widać różnice w wyglądzie trzonu wspomnianych owocników. http://grzyby-polskie.eu.interia.pl/8.htm I jeszcze fajny opis rozpoznawania tych grzybów. Warto ostatnie zdania przyjąć do wiadomości. http://www.garnek.pl/kroton5/12933576/czubajka-kania-i-czubajka Z tego, co czytałem, kania czerwieniejąca może powodować dolegliwości gastryczne. Powodem może być miejsce ich występowania. Parki, pola uprawne, okolice ogrodów, trawników itp. Ponoć dobrze absorbują chemię. Bliskość miejsc nawożonych i opryskiwanych również im służą. W razie wątpliwości w portalach grzybowych są tematy, gdzie specjaliści pomagają rozwiać wątpliwości, albo wskażą właściwe ścieżki. A to, te właściwe z tamtego roku z wyprawy na gRzYBY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feederalny Napisano 22 Września 2013 Share Napisano 22 Września 2013 Nawet nie wiedziałem,że są różne odmiany...ale temat tego grzyba i jego rozpoznawania, w świetle bieżących informacji w mediach, jak najbardziej aktualny...niestety jak co roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 22 Września 2013 Share Napisano 22 Września 2013 Mnie zawsze dziwiło, jak ludzie potrafią pomylić sromotnika z kanią. Wystarczy poznać kilka podstawowych różnic i nie ma szans pomylić tych dwóch grzybów. A co roku słychać o co najmniej kilkunastu takich przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 Według mnie, to jest ten drugi rodzaj kani, nazywany kanią czerwieniejącą.Przynajmniej w dwóch pierwszych fotkach. Jednak ze zdjęć nie bardzo można dostrzec szczegóły. Trzon jest raczej gładki i po uszkodzeniu ma tą cechę, że czerwienieje. U czubajki trzon poniżej pierścienia ma zygzakowate prążki. Na zdjęciu w zamieszczonym linku bardzo dokładnie to widać. http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Macrolepiota4_cropped.jpg W tym linku widać różnice w wyglądzie trzonu wspomnianych owocników. http://grzyby-polskie.eu.interia.pl/8.htm I jeszcze fajny opis rozpoznawania tych grzybów. Warto ostatnie zdania przyjąć do wiadomości. http://www.garnek.pl/kroton5/12933576/czubajka-kania-i-czubajka Z tego, co czytałem, kania czerwieniejąca może powodować dolegliwości gastryczne. Powodem może być miejsce ich występowania. Parki, pola uprawne, okolice ogrodów, trawników itp. Ponoć dobrze absorbują chemię. Bliskość miejsc nawożonych i opryskiwanych również im służą. W razie wątpliwości w portalach grzybowych są tematy, gdzie specjaliści pomagają rozwiać wątpliwości, albo wskażą właściwe ścieżki. A to, te właściwe z tamtego roku z wyprawy na gRzYBY. Obrazek Jaceen wszystkie 3 linki z obrazkami co zamieściles to grzyby jadalne.Wszystkie 3 rodzaje kani.Ja akurat kanie bardzo lubię jako schabowe upiec sobie. I wszystkie 3 rodzaje zbieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 23 Września 2013 Share Napisano 23 Września 2013 W tym roku grzybów jest zatrzęsienie bo nawet u siebie w mieście ( a nie na działce bo tam mam zatrzęsienie przed domem) znalazłem ostatnio dorodnego prawdziwka. (zwykle były same kozaki). A na działce w lesie to kiedy bym nie poszedł to wiadra grzybów przynoszę jest też sporo prawdziwków.Nie pamiętam takiego roku. A i muszę sfotografować pewnego grzyba bo ojciec je wyrzuca a rosną masowo miejscowi mówią ,ze to ,,zajączek" ale to nie jest zajączek bo to jest pomieszanie podgrzybka z zajączkiem.Od podgrzybka rożni się tym ,że kolor kapelusza ma ciemno grantowo-filoetowo-bordowy pod spodem żółta rureczki i nóżka jak u podgrzybka.Ceglastopory też nie jest to . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Nie samymi rybami człowiek żyje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Dzisiejszy wypad w okolice Myślenic do nieznanego lasu bardzo przyjemny. Dużo podgrzybka, kozaków, kilka kani i troche opieniek. Niestety nie trafiliśmy na prawdziwki, ale spotkana babuleńka mówiła, że w nocy było za zimno na borowiki i się nie pokazały. Z ciekawostek ekologicznych natknęliśmy się na stado dzików oraz taką oto salamandre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deejaybialy Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Dzisiejszy wypad w okolice Myślenic do nieznanego lasu bardzo przyjemny. Dużo podgrzybka, kozaków, kilka kani i troche opieniek. Niestety nie trafiliśmy na prawdziwki, ale spotkana babuleńka mówiła, że w nocy było za zimno na borowiki i się nie pokazały. Z ciekawostek ekologicznych natknęliśmy się na stado dzików oraz taką oto salamandreObrazek U mnie pięknie, kozaków tak dużo, że już nie biorę wogóle tylko prawdziwki, kani tez mnóstwo, ale jak są prawdziwki to...sami wiecie nie ma miejsca na kanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak28 Napisano 2 Października 2013 Share Napisano 2 Października 2013 Bumtararo na prawdziwki do do Ojcowa. Jest masakryczny wysyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi