Elast93 Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 To może ja zacznę noworoczny temat Tak jak pisałem ostatnio dzisiaj od rana ruszyłem nad wodę.. niektóre zbiorniki już częściowo rozmarzły więc trzeba było gdzieś rozpocząć Wędkowałem w sumie od godziny 07:00 do 14:30, przez ten czas udało się złowić z pół setki płoci 10-26 cm oraz pstrąga tęczowego 43 cm Wrzucam jak zwykle dwa pamiątkowe zdjęcia : 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 2 godziny temu, Elast93 napisał: udało się złowić z pół setki płoci 10-26 cm oraz pstrąga tęczowego 43 cm Brawo👍 Niedziela też była dniem mojego otwarcia sezonu. Wędka okoniowa i pudełko niewielkich gumek, tyle dzisiaj ze sobą zabrałem. Łowiłem od południa do zmierzchu. Kilka razy otarłem się po białorybie. To nie były brania. Łowiłem na jednym z kanałów żeglugowych. W przerwach szukałem po lesie uszaka bzowego. Nie udało się znaleźć, ale wypatrzyłem za to płomienicę zimową. Sezon grzybowy uważam za rozpoczęty;) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 3 Stycznia 2022 Share Napisano 3 Stycznia 2022 Brawo! Ja też otworzyłem sezon w niedzielę. Miały być płocie a były kiełbie i ukleje. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 Wczoraj byłem jeszcze raz w tym samym miejscu co ostatnio, wędkowałem jakoś od 7-12:30. Złowiłem również sporą ilość płoci jednak dominowały rybki +- 15 cm, największa płoć miała tylko 24 cm. Wrzucam jedno pamiątkowe foto : PS. W najbliższym czasie zapowiada się mała przerwa w wędkowaniu, po wczorajszym przemoknięciu wzięło mnie jakieś choróbsko.. 😕 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 Elast93 nie ma "jakieś choróbsko " jeżeli pójdziesz do lekarza obligatoryjnie dostaniesz skierowanie na testy kowidkowe , i nie ma zlituj się 😷👿 ostatnio sam to przećwiczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 1 godzinę temu, wasyl1968 napisał: Elast93 nie ma "jakieś choróbsko " jeżeli pójdziesz do lekarza obligatoryjnie dostaniesz skierowanie na testy kowidkowe , i nie ma zlituj się 😷👿 ostatnio sam to przećwiczyłem Ja nie z tych co z katarkiem lecą do lekarza najpierw "leczenie we własnym zakresie" niema co świrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 6 Stycznia 2022 Share Napisano 6 Stycznia 2022 W dniu 5.01.2022 o 17:47, Elast93 napisał: Ja nie z tych co z katarkiem lecą do lekarza najpierw "leczenie we własnym zakresie" niema co świrować Seta i galareta 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 W ten weekend dwa razy odwiedziłem rzekę. W piątek zero brań na spławik, ale w nurcie z gruntu bardzo delikatne brania zaowocowały sporą ilością złowionych karasi, krąpi i płoci. Dzisiaj z kolei dużo brań, ale same płocie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 Drugi raz na rybkach i znowu na zero. Ponad dwie godziny spinningowego łowienia. Tutaj okoni nie znalazłem:) 👊 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrutone Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Cześć. Styczeń u mnie to zawsze rozpoczęcie sezonu pstrągowego. Tradycyjnie staram się rozpocząć jak najwcześniej i tradycyjnie we Wleniu. Niestety na początku roku mocna i szybka odwilż podniosła stan Bobru tak, że 1 stycznia wyszedł mi z tego otwarcia po prostu miły spacer. Szukając niższej wody następnego dnia wybrałem się nad Kaczawę. Było bardzo sympatycznie, ale oprócz kilku uderzeń małych pstrągów, nic nie miałem. No a w zeszłą niedzielę złamałem się trochę i zapłaciłem dniówkę za Wrocław, aby wybrać się nad Widawę w Lasy Grędzińskie, w poszukiwaniu pstrągów, którymi podobnież zarybiano tą rzeczkę w ostatnich latach. Niestety, żadnych pstrągów, ani innej ryby, nie znalazłem. Do maja pstrąg jest u mnie na pierwszym miejscu - będę szukał dalej. 1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchi Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Dzisiaj mała rzeczka z myślą o okoniach. Udało wydłubać się jednego plus dwa przyłowy w postaci szczupaka. Ryby wpadły po chwilowej zmianie pogody. Jutro powtórka. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aalbatross Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 U mnie w końcu jakaś rybka wpadła. Sam też do wody wpadłem. Cały dzień nad wodą z 3 pstrągami na brzegu. Filmik z podjęcia, które też sie mogło zakończyć wodowaniem: 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 W sobotę na Wiśle kompletne bezrybie potwierdzone pustką na deeperze. Dziś jadę wyżej i w stałej podgórskiej miejscówce znów zero. Czyżby ryby wyginęły? Postanawiam znaleźć głębszą rynienkę i w trudnym, zarośniętym miejscu zaczynam łowić od razu. Płotki, kleniki i już tradycyjnie o tej porze od lat przyłów stanowią pstrągi. Tym razem aż trzy z jednego miejsca. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 Są pierwsze ryby roku 2022 😜 Wczoraj w końcu pogoda pozwoliła wyskoczyć nad wodę. Łowiłem na żwirowni w Zwięczycy, tylko bałałajka z mormyszką i sztuczna ochotka. Pierwsza dziura w swoim ulubionym miejscu i przez 3 godziny nawet puknięcia. Zanęconei nic. Tak sie zacząłem rozglądać co się zmieniło na łowisku i stwierdziłem że bardzo wzrosła aktywność bobrów co było widać po zwalonych i poobgryzanych drzewach. Okazało się też, że w pobliżu jest obszar wody niezamarzniętej gdzie bobry mają swoją spiżarnię i poprzez ciągłe pływanie widocznie przepłoszyły skutecznie ryby z tej części łowiska. Zmarnowałem 3 , ale do zmroku pozostało jeszcze 1.5 godziny więc przeniosłem się na najdalej oddaloną część zbiornika. Lekkie zanęcenie i udało się złowić kilka płotek wielkości palca i takie dwa karpiątka Taki karpik na żyłce 0,08 i z głębokości 2,5 metra (więc tyle mniej więcej mamy możliwości manewrowych) już daje naprawdę spore emocje w czasie holu i tak szybko się go nie wyciągnie. Przez 2 ostatnie niedziele na łowisku były zawody mojego koła i właśnie takie ryby dominowały, albo maleńka płotka albo karpiki z jesiennego zarybienia. Sporadycznie trafiała się większa płotka albo pojedynczy okoń. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 27 Stycznia 2022 Share Napisano 27 Stycznia 2022 @ESSOX zazdroszczę lodu. U mnie nie ma mowy o podlodówce. Godzinę temu, ESSOX napisał: Zmarnowałem 3 , ale do zmroku pozostało jeszcze 1.5 godziny Spróbuj z echosondą. Wystarczy najprostsza za kilka stów. Po max 30 minutach wiesz czy będzie z tego chleb czy nie. A frajda minimum dwa razy większa niż bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrutone Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 W dniu 15.01.2022 o 16:18, andrutone napisał: nad Widawę w Lasy Grędzińskie, w poszukiwaniu pstrągów Nikt z Was koledzy nawet się nie zająknął, aby przypomnieć koledze, że we Wrocławiu sezon na pstrągi rusza dopiero od 1 lutego. Jeden Jaceen delikatnie zasugerował mi to tylko wpisem o początku sezonu trociowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 8 godzin temu, andrutone napisał: Nikt z Was koledzy nawet się nie zająknął Fakt. Jakaś pomroczność jasna;) To chyba z powodu, że Wrocław słynie w świecie z pstrągowych i trociowych rzek. Zaskoczenie trzyma do tej pory:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi