Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

2023583938_2022_05.24Odrak_pow..thumb.jpg.55423910136dbb205fd7edb1139ce95c.jpg

Cześć. Macie ochotę wcześniej zacząć kleniową rywalizację? Czy w ogóle jest ktoś zainteresowany? W tym roku byśmy zaczęli od soboty  04-02-2023 i skończyli w niedzielę 23-04-2023 r.  Są chętni?

Kleń 2023

1. Rywalizacja trwa od 04-02-2023 (sobota) do 23-04-2023 (niedziela).

2. Zgłaszamy trzy największe klenie. Dopuszczamy wymianę na większe. Suma ich długości decyduje o wyniku.

3. Zgłoszenia dokonujemy w bieżącym wątku. Starajmy się o informację na bieżąco. Uzupełnianie tabeli samodzielne. W razie problemów podać informację i ktoś życzliwy wyręczy:)

4. Proszę o krótką informację o sposobie łowienia i charakterze łowiska bez wskazywania dokładnych lokalizacji.

5. Gdy jest to możliwe, to proszę przynajmniej o jedno zdjęcie ryby z miarą.

6. Metoda dowolna z zasadą złów i wypuść.

W dobrym tonie będzie deklaracja swojego uczestnictwa przed rozpoczęciem rywalizacji.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Ja jestem zainteresowany. Jakoś nie pasuje mi spinningowanie za okoniem czy kleniem przynętami do 5 cm. Zostawiam więc spinning na inne okręgi a u nas wyciągam bolonkę. Szukam kleni. Trafiają się też jazie i krąpie.

1708000311_2023-01-08at10_11_01.thumb.jpeg.a45ba705acfb3e4e78d553ab55cef61f.jpeg

• Lubię to 1
  • Super 4
Napisano
8 godzin temu, carloss83 napisał:

A może by wrzucić łowienie całoroczne?? 

Całoroczny kleń, to trzeba by limit zmienić przynajmniej na 5, albo więcej:) Tak po prawdzie to wątek jest całoroczny i w każdym momencie można się swoim najważniejszym kleniem w sezonie pochwalić. Nie zawsze musi być największy. Moim zdaniem formuła krótkiej rywalizacji nie jest zła. Możemy to powtórzyć na kilku rybach i sprawdzić się w różnych warunkach. Prawdopodobnie w październiku uruchomimy sandacza. Może w połączeniu ze szczupakiem? Zobaczymy przed samym październikiem, czy będzie odzew i czy pomysł się spodoba. A w lecie wolałbym zostawić wolną rękę. Wakacje, urlopy, cała gama ryb do łowienia i przymuszanie w pewnym sensie do jednego gatunku według mnie, to byłaby dla wędkarza kara:) Całoroczne mamy GP i okoń. Zainteresowanie jakie jest, to widać i więcej chyba się z tego nic nie wyciśnie:)

W pierwszym poście dopisałem zasady. Nic się nie zmienia i jest tak samo, jak w poprzednich sezonach. Trzy klenie i suma ich decyduje o miejscu w tabeli. Kto ma wolne w sobotę i nie planuje ganiać za okoniami z mikro przynętami, to może klenie? A może się coś od lutego zmieni i PZW Wrocław zrozumie wątpliwości dużej grupy wędkarzy, co do przepisów "5 cm"?;)

Napisano

Kurier ma jutro przywieźć pickerka, więc na pewno długo nie wytrzymam, żeby spróbować tej słynnej skórki :) A nuż jakiś kleń da się namówić - też w to wchodzę.

Napisano
12 godzin temu, Aalbatross napisał:

Ja może też spróbuję, choć zimne klenie to będzie dla mnie nowość 

Jakie zimne klenie? Od połowy marca są już całkiem ciepłe 😉

Spróbuję trochę zamieszać w tabeli ;-)

• Super 1
Napisano

Jak na razie mamy tylu chętnych i odważnych namieszać w tabeli;) Dzięki za odpowiedź👊

1.       jaceen

2.       RafalWR

3.       carloss83 ¯\_(ツ)_/¯ ??

4.       cysiu

5.       lechur1

6.       moczykij

7.       Aalbatross

8.       Marienty

Napisano

Jest już niezła gromadka, która oficjalnie ogłosiła udział. Przynajmniej wiadomo będzie, że warto się postarać. Choćby dla szacunku dla rywali:) Lekko jak zwykle nie będzie. Zobaczymy, kto i co w tym roku będzie najskuteczniejsze. Teraz jest ocieplenie i tradycyjnie w weekend zapowiadają zmianę pogody. W nocy spadki temperatury do  minus kilkunastu stopni. Nie wiem, czy tegoroczny przyspieszony start do czegoś się przyda;)

1.       jaceen

2.       RafalWR

3.       carloss83 ¯\_()_/¯ ??

4.       cysiu

5.       lechur1

6.       moczykij

7.       Aalbatross

8.       Marienty

9.      kamil.ruszala

10.    Budek

Napisano

Za czymś trzeba będzie biegać w przerwie okoniowej, a że Mieszkam obecnie w bliskiej odległości od Widawy to grzechem byłoby nie poszukać w niej klusek na wiosnę. Proszę o dopisanie.

Napisano

Panowie, jak to mówił Pawlak?:

- „Ty się nie boj”:)

Deklaracja każdego z was daje pozostałym zachętę do działania.

Przypomnę, jak było w poprzednich latach. Zaczęliśmy w 2020 r. i nieszczęśliwie wpakował się nam w rywalizację covid. Mimo to, najlepszy wynik 163 pkt wykręcony przez  RSM jest do tej pory niepoprawiony. W tamtym czasie zostało złowionych 11 kleni 50+. Deklarowało udział 17, a 12 skończyło z rybami w tabeli.

Rok później (2021) deklarowało udział 16 zawodników. Najlepszy wynik 156 pkt ustanowił michalvcf. Jego kleń o długości 57 cm jest również największym okazem, jaki do tej pory przydarzył się w naszych zawodach. Tym razem 7 uczestników zgłosiło ryby do swojej tabeli, a przypomnę, że zgłosiło się do zawodów 16.

Ostatni rok (2022) nie odbiegał statystycznie od poprzednich. Do tabeli punkty zgłosiło 8 zawodników. Nie mam wiedzy, ilu chciało przystąpić. Szkoda, bo to też jest ciekawe, ilu z nas radzi sobie z przedwiosennymi warunkami. W każdym razie najlepszy wynik 145 pkt osiągnął RafałWR. Kleni z piątką z przodu było tylko 2 sztuki. A może aż 2 sztuki?:)

2020 RSM           163 pkt

2021 michalvcf  156 pkt

2022 RafalWR    145 pkt

2023 …………….   ???

A jak ma być w tym roku? Ambicje mam wysokie:), ale zacznę od małych kroków. Chciałbym w szybkim czasie wypełnić swoją rubrykę trzema kleniami. Najlepiej takimi, które dałyby mi przynajmniej 120 pkt.  Później będę miał spokojną głowę i więcej czasu na próbę poprawienia. Czasy niepewne i ciągle coś przeszkadza. Pogoda też nie zawsze nam sprzyja. Metody będą mieszane. Trochę z pickerem, trochę ze spinningiem. Z muchą nie planuję, ale kto wie, może?

Ekipa jest mocna:)

1.       jaceen

2.      RafalWR

3.       carloss83 

4.       cysiu

5.       lechur1

6.       moczykij

7.       Aalbatross

8.       Marienty

9.      kamil.ruszala

10.    Budek

11.    jamnick85

12.   Larry_blanka

13.   MarianoItaliano85 

Napisano

Proszę i mnie dopisać do listy chociaż w tamtym roku w okresie w którym jest kleniowa rywalizacja udało się złowić tylko jednego malucha ze zdjęcia😁 W tym roku trzeba będzie się bardziej postarać. Najbardziej liczę na kwiecień 😀

IMG_20220413_154753_copy_2015x2688.jpg

• Super 2
Napisano

Poproszę też o dopisanie do listy.

Choć start trochę dla mnie późny bo styczniu największy kleń jaki się dał skusić to 57cm i się nie załapał ;-) 

image.thumb.png.1a6416878efe283239fecf1e79f47b77.png

• Lubię to 2
  • Super 4
Napisano
20 godzin temu, suchi napisał:

Najbardziej liczę na kwiecień

Może być łatwiej, ale ja bym na ostatnią chwilę nie czekał;)

46 minut temu, Konrado napisał:

Choć start trochę dla mnie późny

Piękne klenisko👍 Jakbym czuł pismo nosem:) Z największych się wyprztykają i teraz nam będzie łatwiej zaistnieć:)))

1.       jaceen

2.      RafalWR

3.       carloss83 

4.       cysiu

5.       lechur1

6.       moczykij

7.       Aalbatross

8.       Marienty

9.      kamil.ruszala

10.    Budek

11.    jamnick85

12.   Larry_blanka

13.   MarianoItaliano85

14.  suchi

15.  Konrado

Napisano

Cześć lukasz11. Mocnego przygięcia:)

1.       jaceen

2.      RafalWR

3.       carloss83 

4.       cysiu

5.       lechur1

6.       moczykij

7.       Aalbatross

8.       Marienty

9.      kamil.ruszala

10.    Budek

11.    jamnick85

12.   Larry_blanka

13.   MarianoItalian85

14.  suchi

15.  Konrado

16.  lukasz11

Napisano

No to pierwszy do tabelki. Wczoraj wybrałem się na odre poniżej Wrocławia, pogoda paskudna, zimno i straszny wiatr, obłowiłem 5 klatek które co roku dawały klenie. W jednej klatce jedno zdecydowane branie na pieczywo i po chwili w podbieraku 50cm klenia 😜

Dzisiaj powtórzyłem lecz bez brania, woda dużo i mocno tracona. Trzeba odczekać kilka dni żeby woda się unormowała. 

Klasycznie jakiś stary feeder, plecionka 0.08 plus przypon z fluorocarbon, ciężarek przelotowy 25g haczyk nr4 do dropshot. 

large.IMG_20230204_113059.jpg.8806efc882765db20612c9fe4994999d.jpg

large.IMG_20230204_113130.jpg.8ce43754ce7be4b92fe6df7da8ac7237.jpg

• Super 10