Łukasz789 Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Zależy u kogo w moich okolicach była tragedia .Pomijam ,ze poświęciłem się wędkarstwu ale kilak wypadów odbyłem.Bez efektu w poprzednim zawsze z wiaderkiem grzybów wracało. Potwierdza kolega to z Chrzanowa mieszkający przy lesie ,że tez pustynia. a akurat w przełomie lipca i sierpnia miał urlop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Zależy u kogo w moich okolicach była tragedia .Pomijam ,ze poświęciłem się wędkarstwu ale kilak wypadów odbyłem.Bez efektu w poprzednim zawsze z wiaderkiem grzybów wracało. Potwierdza kolega to z Chrzanowa mieszkający przy lesie ,że tez pustynia. a akurat w przełomie lipca i sierpnia miał urlop. A to ciekawe. W szczycie wysypu koszyk podgrzybków zbierałem w pół godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek146 Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Prawda tamten rok wcale nie był taki zły pod względem grzybów w naszych lasach (rejony Suszca),również w sierpniu znajdowałem sporo podgrzybków i ceglaków które bardzo lubię choć dużo ludzi nie zna tego grzyba bądź go nie zbiera, a jak u nas pustka to się wybieram w góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Ja w tamtym roku miałem najlepszy sezon jeśli chodzi od grzyby od kilku ładnych lat. Zwykle wypady kończyły się po godzinie, czasami dwóch i wychodziłem z dwoma wiadrami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 1 Czerwca 2015 Share Napisano 1 Czerwca 2015 W długi weekend rozpoczynam w tym roku sezon grzybowy .ciekaw jestem efektów bo pogoda w maju nas nie rozpieszczała.Noce zimne 9ostatnio chyba w piątek w nocy były 2 stopnie). Ma ktoś jakieś najświeższe informacje z lasów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 1 Czerwca 2015 Share Napisano 1 Czerwca 2015 informacje z lasów Na mazurach maślaki i koźlaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 10 Czerwca 2015 Share Napisano 10 Czerwca 2015 Na dolnym też już się maślaki przejawiły, ale pojedyńcze. Zbyt sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 Coś, gdzieś już ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 Wydzierżawię suszarkę na sezon 2015:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 Jaceen nie trać nadziei, w świętokrzyskim ruszyło się w zeszłym tygodniu i jest coraz lepiej Co ciekawe na raz pojawiły się wszystkie grzyby łącznie z takimi późnojesiennymi jak rydze czy gąski zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 22 Września 2015 Share Napisano 22 Września 2015 Widz, że u mnie się zaczęły, co raz więcej ludzików z wiaderkami biega... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 25 Września 2015 Share Napisano 25 Września 2015 Dzisiaj półtorej godziny w lesie przed pracą. Efekty: 15 prawdziwków, 20 ceglastoporych, dużo małych opieniek, kilka maślaków, kani, sitaków. Praktycznie wszystkie grzybki zdrowe i większość to młode okazy. W weekend ma padać także liczę, że będzie jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 W podkrakowskich lasach coś się ruszyło po weekendowych deszczach i tej dziwnej anomalii w nocy z niedzieli/poniedziałek. Byłem w lasach w okolicy Lanckorony, Lipnika, Alwerni i Limanowej. Pojawiły się rydz, "prawdziwek", Koźlak oba rodzaje, Maślak, "pociechy" i Kanie. Dodam zdjęcie jak narazie największego zebranego Grzybka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 29 Maja 2016 Share Napisano 29 Maja 2016 Dziś podczas popołudniowego wypadu z wędką zaliczyłem pierwszego grzyba w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Otrzymałem zaproszenie na wspólne grzybobranie. Była to forma grzecznościowa. Zapewne liczono, że wykręcę się i odmówię. A tu niespodzianka. Po fatalnym poprzednim sezonie nadarzyła się okazja fajnej wyprawy. Zaproszenie przyjąłem Gdy wsiadłem do samochodu została założona mi opaska na oczy i wyciągnęli mi baterię z telefonu. W ten sposób pytania, co, gdzie, zostaną bez odpowiedzi Znajomość terenu, orientacja i odwaga w zapuszczaniu się w dalsze partie lasu dały piękny wynik w postaci pełnego kosza grzybów. Powiem, że mój kosz, przy uważnym układaniu pomieści 7kg świeżych grzybów z małym plusem. Zadowolony jestem, że wszystkie 20 prawdziwków, było zdrowe. Trzy zostały w lesie. Gorzej było z podgrzybkami. Przy dokładnym oczyszczaniu trochę odpadło. Jednak straty mieściły się w przyzwoitym procencie. Były również kozaki, maślaki zwyczajne, pstre i kilka sitarzy dla koloru i urozmaicenia. Idąc za boseibem, byłem pewien, że dla mnie coś zostanie Gdy MARCIN82 zajęty był swoimi miejscówkami, ja korzystałem ponownie. Od lewej: jaceen, MARCIN82, boseib. pzdr. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MARCIN82 Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Wyprawa naprawde udana, grzybki piękne a szczególnie prawdziweczki @jaceen następnym razem będzie ich 30 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Rewelacyjna wyprawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 23 Października 2016 Share Napisano 23 Października 2016 szalu nie było ale co nieco się znalazło, rejon Bolesławca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 23 Października 2016 Share Napisano 23 Października 2016 Zbiory w pomieszczeniu z wczoraj, te w plenerze z 29 lipca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreg Napisano 24 Października 2016 Share Napisano 24 Października 2016 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magdus Napisano 14 Stycznia 2017 Share Napisano 14 Stycznia 2017 O 29.05.2016 o 21:34, tomek1 napisał: Dziś podczas popołudniowego wypadu z wędką zaliczyłem pierwszego grzyba w tym roku. Piękny! Ja w tamtym roku nazbierałam dość dużo grzybów, głównie na dalszych wyjazdach ale było warto bo do tej pory mogę się nimi cieszyć. Trochę wysuszyłam, trochę zjedliśmy na bierząco, trochę poszło do słoików.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 9 Lipca 2017 Share Napisano 9 Lipca 2017 Gdybym miał bliżej kawałek ciekawego lasu, pewnie bym nie wytrzymał i sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 9 Lipca 2017 Share Napisano 9 Lipca 2017 W pod Krakowskich lasach, coś powoli się pokazują borowiki, kurki i koźlaki. Ojciec był w ubiegły poniedziałek i znalazł kilkanaście borowików i koźlaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 9 Lipca 2017 Share Napisano 9 Lipca 2017 sąsiedzi jeżdżą co niedzielę do Wały Śląskie , dwa tygodnie temu już pozbierali czerwonych kozaków trochę kurek i mieli parę prawdziwków ale robaczywe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 9 Lipca 2017 Share Napisano 9 Lipca 2017 kurna zapomniałem dodać trasa Gdańsk Wrocław po drodze stali tylko z kurkami i jagodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi