Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
41 minut temu, DawidSokołowski napisał:

W końcu, po przerwie, ruszyłem nad wodę. Gwałtowna zmiana pogodowa nie napawała optymizmem i faktycznie jeżeli chodzi o ryby to bieda była. Za to w końcu polowilem zimą... w marcu 😉

IMG_20200314_120208490.jpg

To białe to co to ? sól ? 😜

• Super 1
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Dzisiaj tylko 40 minut pod wieczór ze spinem. Kamienista rafa, obecnie zalana wodą ( jakieś 50 cm głębokości ) , miejscówka typowo letnia i z bankową obecnością ryb przy ciepłej wodzie. Już widoczna aktywność ryb na powierzchni co mnie niezmiernie cieszy :) 

Złowiłem 7 kleni na wobka widocznego na fotce, ten był założony a że brały to nie zmieniałem przynęty.  

Taka typowa sportowa młodzież 20-25 cm ;) 

IMG_20200316_171009.jpg

• Super 4
Napisano
W dniu 9.03.2020 o 20:30, Aalbatross napisał:

Dziś spędziłem z 5 letnią córką pół godziny nad wodą i udało nam się złowić jedną uklejkę :) radość była niesamowita. To było jej pierwsze wędkowanie. Jak się zrobi cieplej to mnie chyba samego nie puści na ryby ;)

Możecie polecić jakieś fajne miejsce z łagodnym dostępem do wody, gdzie będzie się można pobawić z drobnicą na spławik? Preferowana północna część Wrocławia. 

Ja swoją zacząłem zabierać jak miała 4 lata, jak do tego dołoży się namiot, grilla i odrobinę czasu poświęconego młodej to rzeczywiście można wyrobić sobie kompana :) Obecnie moja 5 latka przed snem uwielbia oglądać albumy ryb, szykuje ze mną zanęty i ma olbrzymią satysfakcję gdy coś złowi - > uważam że sukces małoletniej jest w tym wypadku kluczowy i jeśli wypad będzie o kiju to chociaż na lody trzeba zabrać dziecko.   

• Super 2
Napisano

Dziś byłem z feederem i pickerem posiedzieć. Feeder na methodę a picker na klasyczny zestaw. Coś tam się udało wyciągnąć. Woda PZW :D. No i było czuć wiosnę 

IMG_20200317_084557.jpg

IMG_20200317_100152.jpg

IMG_20200317_105421.jpg

IMG_20200317_111520.jpg

• Super 11
Napisano

Dziś szybki popołudniowy wypad ze spiningiem na powodziowy. Warunki trudne, woda zasuwa prawie jak w górskim potoku. Jeden podhaczony leszcz ok 40+ cm. Jako, że za grzbiet to nie wyciągałem nawet z wody. Spina czegoś sporego (też mógł być leszcz) po jakichś 30 sekundach walki. Na koniec chwilka na żeglugowym i wpadł drapieżny leszczyk.

20200318_173312.thumb.jpg.5251b4500a6f070691924eba90eb27c1.jpg20200318_175458.thumb.jpg.2156c961152cc8159cb3dfa4ba53dab2.jpg

Szału nie było ale w taką pogodę nawet jakbym nic nie złowił to i tak byłoby warto pojechać nad wodę :)

• Super 3
Napisano
11 godzin temu, Fido Angellus napisał:

Jak tym "dziwadełkiem"  spiningujesz? Ma własne, wewnętrzne, obciążenie ?

Możliwe, że głowka pomalowana na oczko tej przynęty :D

Napisano

Ze względu na to, że streamerek waży tyle co nic, stosuję boczny trok z lekkim obciążeniem. Staram się prowadzić tak jak bym to robił łowiąc zestawem muchowym. 

• Lubię to 1
Napisano
3 godziny temu, assam napisał:

Staram się prowadzić tak jak bym to robił łowiąc zestawem muchowym. 

Masz spostrzeżenia, porównania do innych przynęt? Łowisz na płytkiej, czy głębokiej wodzie i kiedy sięgasz po streamery, lato, zima, tylko wybrane miejsca?

Napisano

Dopiero zaczynam łowić spinningiem na muchy więc niestety na razie żadnych spostrzeżeń nie mam. To był mój trzeci raz a to za mało na wyciągnięcie wniosków.

Chcę zgłębić nieco temat w tym sezonie. Takie łowienie pozwoli mi dotrzeć z muchą tam gdzie nie byłbym w stanie użyć muchówki. Myślę, że odpowiednio dopasowując zestaw można w ten sposób łowić we wszystkich miejscach, cały rok i praktycznie wszystkie gatunki ryb. W końcu można zastosować również mokre muchy i lekkie nimfy. 

• Lubię to 2
Napisano

Sporo ryb przewaliłem przez 3 dni spiningowania. Z uwagi na miejscówki i mikro przynęty to i rybki niewielkie. 

Największy kleń miał 42 cm ale przy próbie zrobienia fotki podskoczył i zjechał po skarpie do wody :) 

Juz latają komary . 

• Super 2
Napisano

Skorzystałem z ostatniego kalendarzowego dnia zimy i pośmigałem po Ślęzie. Odcinek, który jeszcze jakiś czas temu był względnie spokojny, teraz jest jednym z najbardziej obleganych przez spacerowiczów, biegaczy, rowerzystów, grillowiczów, itp. Dodatkowo przybywa "żurawi", które z mozołem kręcą się po kolejnych powstających placach budowy. Nic nie będzie już takie samo.

WP_20200319_16_45_12_Pro.thumb.jpg.6470f3989f3ebdf5d67e2db7a7397d65.jpg

Początkowo próbowałem złowić jakąś rybkę na pieczywo. Sprawdziłem kilka miejsc z lekką gruntówką i przez półtorej godziny nie było nawet szturchnięcia. Zdecydowałem się trochę pomyszkować po płyciznach i szybszej wodzie. Wziąłem osy i zacząłem podrzucać je w najtrudniejsze miejsca do obłowienia.

WP_20200319_17_20_17_Pro.thumb.jpg.a941f28a76eecd418788821bbe75acd3.jpg

Kilka drobnych kleni próbowało i w końcu nastąpiła fajna zbiórka.

WP_20200319_17_17_07_Pro.thumb.jpg.76c844d4a503c15ec9c632dabf42a55d.jpg

Cały czas łowiłem od "ogona". Starałem się wydłużać rzuty, by jak najmniej płoszyć ryby. Mimo sporego zamieszania na wałach udało się kilka brań zaliczyć. Wracałem już, gdy się ściemniło i w kilku miejscach próbowałem zaliczyć nocnego klenia. Szkoda mi szczególnie jednego brania. No cóż, nie pierwszy i ostatni raz spina mi się fajna ryba. Mam podejrzenie, że to nie był kleń, ale tego nie jestem pewien. W każdym razie w ostatnich minutach łupnął w Instyncta4 jeszcze klenik i takim wynikiem skończyłem dzisiejsze wędkowanie.

WP_20200319_20_19_05_Pro.thumb.jpg.000ac0ce3603a290a980433da439f790.jpg

PS

Uważajcie na siebie i na ryby raczej wybierajcie się solo. Będzie bezpieczniej.

pzdr

• Super 11
Napisano

Dziś 2 godzinki z córką na okolicznych gliniankach. Olbrzymia presja wędkarska ale 2 płoteczki i jeden karaś wpadł mojej małej latorośli, ja natomiast wróciłem o kiju. Wyjście super i sezon oficjalnie otwarty:)  

Napisano

Dzisiaj zmiana miejscówki i większe przynęty , zmniejszyła się ilość ryb , chociaż dosyć dużo skubnięć nie wciętych . Są już reakcje ryb na smużaki  :) 

Pogoda zaczęła się psuć , czuć ochłodzenie po kilku dniach ciepełka. Największy kleń siadł już po zmroku, rzuty w silny nurt na środek i powolne ściąganie po wachlarzu. Uderzył na granicy nurtu i spokojniejszej wody . 

49 cm na 4 cm "siekopodobny" wobler

Trafił sie też wart odnotowania okoń na 25 cm :) 

IMG_20200320_181238.jpg

IMG_20200320_153526.jpg

• Super 12
Napisano
4 godziny temu, kepes53 napisał:

W koncu udalo sie coś przechytrzyć

Wkradły się u mnie wątpliwości:) To płoć? Bo ja płocie rzadko odczepiam:)

Napisano

Dzisiaj szczęście się do mnie uśmiechnęło i rozwiązał mi się worek z kleniami. Dużo brań i 6 kleni na brzegu. Wszytko na chlebek na lekkiej gruntówce. Brań bardzo dużo. Największy równe 50cm. Mimo pogody i wyraźnego wiatru sporo osób nad rzeką. Widziałem, że spinningiści też coś tam łowili. Gdyby nie to ochłodzenie to sam bym z woblerami potrenował.

Przy stacjonarnym łowieniu przekonałem się do podbieraka na 3m sztycy. Bardzo ułatwia życie ;-)

20200321_165229.thumb.jpg.e7963207c1c9d16fc2bee56f489c789f.jpg

20200321_165128.thumb.jpg.a7880e3f9376693bc4230f9d9072afa3.jpg

• Lubię to 1
  • Super 8
Napisano

Fotka w ręce może zmylić. Ale w podbieraku widać już, że masywna kluska. Czemu w konkursie tylko 38? Tak czy siak, gratki fajnej zabawy. 

Napisano
7 godzin temu, RSM napisał:

Fotka w ręce może zmylić. Ale w podbieraku widać już, że masywna kluska. Czemu w konkursie tylko 38? Tak czy siak, gratki fajnej zabawy. 

Wszystko jest ale umieściłem w dwóch postach w tym wątku.

10 godzin temu, jaceen napisał:

Wkradły się u mnie wątpliwości:) To płoć? Bo ja płocie rzadko odczepiam:)

Niech się łowca wypowie ale dla mnie to 99% płoć. Dodatkowo, również na 99% widzę tam wystającą z pyszczka przynętę Fishachaser. Jeśli możesz @kepes53 to napisz coś o prowadzeniu i braniu. Kupiłem trochę tych przynęt ale jeszcze nie miałem odwagi założyć.

Odnoszę wrażenie, że krakowianie to specjaliści w ULu albo za dużo zaglądam na stronę Pana A. Kozłowskiego ;-)