Skocz do zawartości
tokarex pontony

Jak było dziś na rybach??Kwiecień 2010.

kamionki

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 295
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Petryk_05, bolenie nie wszędzie mają okres ochronny. Okres ochronny na bolenia obowiązuje na wodach PZW, inni dzierżawcy nie muszą wyznaczać takiego okresu ponieważ w nadrzędnym Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001r w sprawie połowu ryb... takiego okresu nie ma - to rozporządzenie dotyczy wód całego terytorium RP (również wód PZW).

Napisano

Petryk_05, celem byly jazie dlatego tyz bylismy na nie nastawieni,a bolki to tz.przylow jesli tam mozna to nazwac :wink: a ryby wrocily do wody :razz:

Napisano

Widawa-piątek 16.04.10r

Dzisiaj jakoś dziwnie były słabe przypony :smile: . Pozostało mi poszukać coś innego do fotografowania.

1c0fd15931c2cca1m.jpg 94eaae587283d9cam.jpg 8811db84bf3a6231m.jpg

Napisano
Petryk_05, bolenie nie wszędzie mają okres ochronny. Okres ochronny na bolenia obowiązuje na wodach PZW, inni dzierżawcy nie muszą wyznaczać takiego okresu ponieważ w nadrzędnym Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001r w sprawie połowu ryb... takiego okresu nie ma - to rozporządzenie dotyczy wód całego terytorium RP (również wód PZW).

Nie wiedziałem tego, więc dzięki za info :)

Petryk_05, celem byly jazie dlatego tyz bylismy na nie nastawieni,a bolki to tz.przylow jesli tam mozna to nazwac :wink: a ryby wrocily do wody :razz:

No to wszystko w porządku :)

Napisano

Dzisiaj od 6:00 do 10:00 łowiłem na komercyjnym stawie w Odolanowie, koło Ostrowa Wielkopolskiego. Mimo pięknego słonecznego poranka, pogoda bardzo nieprzyjemna, chłodno, a na dodatek wiało. Ryby też brały fimerycznie, ale na szczęście udało mi się choć kilka przechytrzyć. Złapałem dwa karasie, jeden 26cm, drugi 23cm oraz dwa liny +/- 15cm (ich akurat nie mierzyłem). Miałem na wędce, prawdopodobnie jeszcze jednego karasia podobnej wielkości, ale niestety wypiął się podczas holu. Nie jest to może jakiś spektakularny wynik, ale było parę innych osób i nie złapali nic, więc nie wypadłem na ich tle najgorzej.

Karasie oraz liny brały z gruntu na białe robaki, zakładem po kilka na hak. Próbowałem też drugą wędką na kulki proteinowe, ale było tylko kilka delikatnych skubnięć i ostatecznie nic nie wzięło.

Jako ciekawostkę podam, że jeden karaś był dość mocno zraniony z boku, musiał mieć jakieś nieprzyjemne spotkanie ze sporym drapieżnikiem. (widać to na drugim zdjęciu)

Wszystkie rybki pływają nadal. :wink:

Fotka 1 --> http://img690.imageshack.us/img690/3031/obraz012kr.jpg

Fotka 2 --> http://img44.imageshack.us/img44/3561/obraz015xp.jpg

Napisano

Japoniec, czyli karaś srebrzysty. Wszędzie są jakieś "przezwiska" dla różnych odmian gatunków. :P W końcu tak samo jak mamy różne rodzaje karpia, tak samo są odmiany karasia. :)

Napisano

Dzisiaj spacerek po nowym" górskim odcinku chodelki, rzeka piękna, tylko co z tego jak pusta, wszystko wyjęte przez robaczkarzy, rozmawiałem z mieszkanką wsi, mówi że targaja na robaka sąsiedzi , kiedyś duże sztuki ale co rok mniejsze, teraz to tylko takie jak palec i jak tu ma być ryba, zero kontroli...... :sad:

8dc60377639f5bd5med.jpg

17a52ead129d5b88med.jpg

7dce182d3b5f64fcmed.jpg

Napisano

Piter, podaj dokładniejsze namiary na te stawy w Odolanowie, mieszkam od niedawna w Tarchałach Wielkich i z chęcią się bym na nie wybrał ;)

Napisano

To jest staw jadąc od rynku za tzw. "bramą" przy tym parku. Bardzo charakterystyczny po lewej blisko drogi. Typowy sztuczny zbiornik, bo jest idealnym prostokątem z małą wysepką na środku. Wstęp kosztuje 2zł, ewentualnie jak się chce ryby to chyba karp jest po 10zł za kilo. Fajne miejsce, jak coś to można się kiedyś zgadać na wspólne łowienie. :smile:

Napisano

Dziś 3 godzinki na Wiśle,wysoka woda i dość silny wiatr.Ani śladu Jazi i Kleni.W ostatnim rzucie Boleń 55cm na woblerka.Wrócił oczywiscie do wody.

Napisano

mam pytanko

co zrobić z dużym zarybieniem szczupakiem na prywatnym stawie , wiem okres , ale to prywatny i dałbym komuś [ woj Łódzkie , Pabianice ]

inaczej pisząc - jest za dużo drapieżnika i nadal się pleni

Napisano

Wypad nad pewną komercję, karpika swojego nie ujrzałem ale kolega wyrwał 10,35kg (rekord łowiska). Karasie zbytnio nie brały, na brzegach pełno ikry a złapane ociekały nią ;) Na kulki kilka karasiowych brań bez wyników, Na pickera złapałem swojego najcięższego karasia równiutkie 1,00kg i 37cm, i kilka mniejszych ok 25-30cm, trochę leszczy i masę płotęk ok 40 sztuk w tym kilka całkiem niezłych ;)

f1aa6c073fb473a1med.jpg

8e938e9bb7f9f45dmed.jpg

Napisano

shaman1111, ładnie rąbiesz te karasie :smile: , ale nie szkoda Ci kasy na opłacanie łowiska? Nie lepiej czasem spróbować na wodach związku?

U mnie dziś od 16 do 20 na tzw. dołach strzeszynskich b. słabo 1 płotka, wypad całkowity spontan - robale z kompostownika rowerek i jazda.

Napisano

Dzisiaj mala walka z zywiolem xD Dymalo ostro a ja oczywiscie tylko splawikowki w pokrowcu. Ciezko bylo i wynki slabe, tylko maly amur i jedna zerwana rybka podobnej wielkosci. Coz moze jutro mniej bedzie wialo :wink:

Napisano

dzis od 8;00- 12;00. 2 brania, i odpiety karpik który juz był prawie na brzegu około 50cm :( az miałem miekko w nogach :P niestety haczyk 18 i przypon 0,14 pozwoliłem by Karpik dostał troche luzu na zyłce i sie wyczepił przynetą był pęczak. Kilku dniowe necenie peczakiem owocowało kolejna plociami, karasiami no i dzis karpik odpiety. Jutro zawody może wylosuje moje miejsce :) pozdrawiam! i życze wszystkim połamania

Napisano

Miała byc Pogoria, padło na Przetok. Wybralismy sie razem ze szwagrem i szczerze mowiąc...pobawilismy się. 4 godzinki lowienia a efekt to : 5 jazi 32-36 cm, dwa karpie 42 i 43 cm, jeden karaś i płotki. A do tego piekna pogoda i wiosenne promienie slońca, które miło po zimnym ranku ( były 3 stopnie) ogrzały kości... :grin:

Napisano

wczoraj dość ładnie brały karpiki na spławik, tyle że same małe jednego zmierzyłem jakieś 33cm, koło dziesięciu takich podobnych. jeden był tylko nieco większy:

karp39cm.th.jpg

troszkę zabawy było..

Napisano

Dziś " przystaweczka " na Wiśle w Warszawie ... Sporo leszcza ok. 0,5 - 0,7 kg ... Płoci nawet sporego kalibru .... oraz dwie certy ... Oczywiście nadal pływają !!!

Napisano

Dzisiaj natchniony przez kolegę jaceen'a postanowiłem przetestować nowego pickerka nad Widawką.Pogoda była super rybki za bardzo nie współpracowały ale jeden się trafił (całe 47cm szczęścia :grin: ) a jedno branie spudłowalem.

85177c866ac1e5dbm.jpg f869ebb767e70c9cm.jpg 0301f27dce941025m.jpg

Napisano

Dzisiaj od 10 do 12:30 jezioro Czatkowy - totalnie zero brań, szybka zmiana miejscówki na staw, w którym jest sporo karpia, amura, szczupaka, okonia, może zdarzyć się mały sum - również zero brań, kolejna zmiana miejscówki, jezioro Waćmierek - to samo.

Nie wiem co się stało z tymi rybami, które rok temu brały całkiem nieźle, ale dzisiaj, na 3 wędki ANI JEDNEGO BRANIA !! :(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.