jaceen Napisano 25 Listopada 2020 Share Napisano 25 Listopada 2020 Cześć. Na portalu mamy fajne dwie rywalizacje. Jednak są one rozciągnięte na cały rok. Może to powodować znużenie i w pewnym momencie zaniechanie w uczestnictwie. Częściowo udało się w krótszej formie podjąć podobną z kleniem. Trochę przeszkodził w tym COVID 19, jednak udało się dokończyć. Taka krótka forma współzawodnictwa może wyzwolić chęć przyłożenia się do jednego gatunku o określonej porze roku. W trakcie można przekazać jakieś mniej lub bardziej istotne szczegóły połowów, które dla nas wszystkich będą przydatne do podnoszenia swoich umiejętności. Krótko pisząc, czy są chętni podjąć wyzwanie? Zasady najprostsze z możliwych, czyli zgłaszamy do 23-12-2020 (środa) dwa najdłuższe sandacze złowione dowolną metodą. Warunek uznania zgłoszenia, to zdjęcie z miarą i zasada złów i wypuść. Wszystkie zgłoszenia i komentarze proponuję prowadzić w bieżącym wątku. Być może już mi szczęście nie będzie dopisywać, ale chętnie jeszcze spróbuję swoich sił i postaram się coś dodać do tematu. To jak, znajdą się chętni?:) Startujemy od 25 listopada do 23 grudnia. Ostatni złowiony w poniedziałek przeze mnie sandacz mógłby już zapunktować. Złowiony na rippera SG "Cannibal/7g około godz. 20:00 na stojącej wodzie. 👊 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 25 Listopada 2020 Share Napisano 25 Listopada 2020 Może i byłbym chętny, ale kompletnie się nie znam na łowieniu sandaczy Może w przyszłym roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fido Angellus Napisano 25 Listopada 2020 Share Napisano 25 Listopada 2020 No nie wiem, nie wiem....może się skuszę ale ciężko będzie miarkę jakąś znaleźć bo nigdy nie miałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 25 Listopada 2020 Autor Share Napisano 25 Listopada 2020 10 godzin temu, Larry_blanka napisał: kompletnie się nie znam na łowieniu sandaczy Ja też. I chcę to trochę zmienić:) 7 godzin temu, Fido Angellus napisał: No nie wiem, nie wiem....może się skuszę Znaczy się, że szansa na udział jest:)👍 Pamiętajcie, że nie chodzi tu tylko o wklejanie zdjęć i nic poza tym. Dobrze będzie napisać kilka zdań o swoich przemyśleniach, sposobach, sprzęcie i sprawdzonych przynętach itp. Kto łowi w dzień a kto w nocy? Lato-jesień? Rzeka-jezioro? A może macie jakiś ciekawy film dotyczący sandaczy? Jak widać na filmie, najlepszym sposobem było położenie przynęty na dnie. 👊 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 26 Listopada 2020 Share Napisano 26 Listopada 2020 Wchodzę w to. Nastawię się na mętnookiego. Planuję spinning w dzień, jakieś nocne wyjścia, ale też grunt. Niestety moje umiejętności w podchodzeniu sandaczy są tak słabe, że może się to okazać moim ostatnim wpisem w temacie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 26 Listopada 2020 Share Napisano 26 Listopada 2020 Ja też, ja też 🤣 jeśli coś jeszcze zechce zapozować na mojej matomiarce to z miłą chęcią wrzucę do wątku 💪 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mefis_7 Napisano 26 Listopada 2020 Share Napisano 26 Listopada 2020 Jacek to i ja w nawiązaniu do wczorajszego spotkania nad wodą, zgłaszam gotowość. Pytanie tylko czy będzie co wrzucić na miarkę😉. Dopadliście coś z Piotrkiem później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 26 Listopada 2020 Share Napisano 26 Listopada 2020 @jaceen bardzo pouczający film. To potwierdza jakim cwaniakiem jest sandacz np. w porównaniu do szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 26 Listopada 2020 Share Napisano 26 Listopada 2020 Zapisuję się i ja! Wczoraj 18:00-21:00. Trupki/fileciki z kolegą. Był to już 3 wypad pod rząd bez ryby. Woda na mojej miejscówce opadła o dobre 130cm. Drobnica się wyniosła a za nią drapieżnik. ...ale! Nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa 😎 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Płatek88 Napisano 26 Listopada 2020 Share Napisano 26 Listopada 2020 Ja też będę się starł dodać jakąś fotkę z sandaczem. Pierwsza próba w niedzielę lub poniedziałek powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 26 Listopada 2020 Autor Share Napisano 26 Listopada 2020 14 godzin temu, mefis_7 napisał: Dopadliście coś z Piotrkiem później? Później nic się nie działo. Wcześniej Piotr kilka okoni złowił. Jeden właśnie poleciał do tabeli;) Może z tego filmu wyciągniecie jakieś wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fido Angellus Napisano 27 Listopada 2020 Share Napisano 27 Listopada 2020 23 godziny temu, mefis_7 napisał: Jacek to i ja w nawiązaniu do wczorajszego spotkania nad wodą, zgłaszam gotowość. Pytanie tylko czy będzie co wrzucić na miarkę😉. Dopadliście coś z Piotrkiem później? Nie podoba mi się ten team , samotnie nie mam szans na jakiekolwiek współzawodnictwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 27 Listopada 2020 Autor Share Napisano 27 Listopada 2020 2 godziny temu, Fido Angellus napisał: Nie podoba mi się ten team , Jeżeli zgodne z regulaminem, to wszystkie chwyty dozwolone:))) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 30 Listopada 2020 Autor Share Napisano 30 Listopada 2020 Zaglądam i nic tu się nie dzieje:) Dodatkowo dotarły do mnie wieści, że zaczynają się rezygnacje z rywalizacji. Jeszcze się na dobre nie zaczęło, a już ręcznikami rzucają:))) Łatwo nie jest. I o to chodzi. Mam nadzieję, że nie skończy się na zgłoszeniu przez kogoś z was pojedynczej sztuki. Fajnie by było podeprzeć wynik drugą rybą. W każdym razie ja nie odpuszczam i chyba dzisiaj spróbuję. Dla tych, co mają mniej doświadczenia i szukają sposobu na sandacza, warto posłuchać kilku porad z różnych źródeł. Najlepsze, pasujące do swojej wody i swojego stylu warto przysposobić na własny użytek. Proponuję chwilę przerwy na kawę i posłuchać co ma do przekazania Kamil Walicki. Zwróćcie uwagę na fragment od 3 minuty. Na moich odrzańskich miejscówkach bardzo trudno jest o takie, o których wspomina Kamil. Jednak jakieś substytuty wspomnianych lokalizacji można odnaleźć. W tym sezonie dały mi piękne emocje i będę się trzymał dalej tego, co przez lata doświadczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lechur1 Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 Też się zgłaszam.Stok z kabanami namierzony tylko muszę się wstrzelić w ich żerowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 1 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2020 Nie do końca o to zabiegałem, ale cóż, od czegoś trzeba zacząć. Dwa brania i to drugie wykorzystane. Przynętą była guma Lunker City 7 cm/7g. Sandaczyk złowiony po 16:00. Branie wyraźne, takie soczyste. Udało się zaciąć w tempo. Dzisiaj dobrałem najdelikatniejszą szczytówkę i stąd brania były dobrze sygnalizowane. Łowiłem w Odrze na odcinku o spowolnionym uciągu. Mam nadzieję, że ambicje zostały podrażnione;) Ja swój plan minimum wykonałem. Zależało mi, żeby zapunktować przynajmniej jedną rybą. Zaczynamy licytację od 51 cm. 👊 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldBolo Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 He, he - też miałem w niedzielę takiego szczurka 51 cm :). Odra płynąca poniżej wrocka - około godz. 23ciej. (trzecie wyjście - pierwsza ryba - poprzednio jeden spad - 2-3 brania) He, he - też miałem w niedzielę takiego szczurka 51 cm :). Odra płynąca poniżej wrocka - około godz. 23ciej. (trzecie wyjście - pierwsza ryba - poprzednio jeden spad - 2-3 brania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamnick85 Napisano 2 Grudnia 2020 Share Napisano 2 Grudnia 2020 A ja zanim zacznę zabawę to chciałbym zapytać jakich kijków używacie do sandaczowania w Odrze. Szukam czegoś pod łowienie z opadu w dzień. Do woblerów w nocy mam już sprawdzony patyk. Byłbym wdzięczny za nazwy sprawdzonych modelów oraz parametry czyli CW i długość. Przeszukiwałem różne fora i YT i zauważyłem tendencję do krótkich kijów, zastanawiam się jak to wygląda u Was. Z góry dziękuję za informacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2020 Zacznę od długości wędki. Kiedyś ulegałem opiniom, że na duże nizinne rzeki nadają się wyłącznie dłuższe, minimum 270 cm. Po kilku sezonach i poszukiwaniu tego, co mnie najbardziej interesuje i odpowiada, doszedłem do wniosku, że dłuższe niż 240 cm nie potrzebuję. Łowię wyłącznie z brzegu w różnych warunkach i radzę sobie nimi na większych i mniejszych rzekach. Do swojego repertuaru spinningowego dołączyło łowienie przynętami powierzchniowymi typu crawlery, poppery. Łowienie topwaterem wędkami długimi jest w wielu przypadkach mało komfortowe. Tu właśnie te krótsze składy zyskują na uniwersalności. Łowiąc sliderami, stosując twitching, krótsza wędka da się lepiej prowadzić. Trzeba popróbować i dojść do własnych wniosków. Biorąc pod uwagę wszystkie zalety, wady, miejsca i wody, na których do tej pory łowiłem okazało się, że z krótszymi zyskałem możliwość łowienia przynętami powierzchniowymi i mogę ogarnąć miejsca do tej pory omijane ze względu na zwisające konary. Rzuty spod siebie, z boku, a nawet znad głowy kucając, nie są rzadkością. W mojej ocenie dłuższe nie dają zdecydowanej przewagi, gdy mam trudniejszy brzeg. W zasadzie jedna i druga wersja nie daje rady. Może nie komplikować sobie życia i zaryzykować takie podejście. Masz pod szczupaka SG MPP2, to z tej samej serii sięgnąć po wersję z niższą gramaturą. Mam też dwie SG MPP2 i osobiście nie miałbym obaw spróbować na początek jedną z dwóch, czyli SG MPP2 251/3-14 do lekkiego łowienia sandaczy, lub SG MPP2 274/5-20, która jest bardziej uniwersalna i ponoć bardzo dobrze sprawuje się przy metodzie Drop Shot. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamnick85 Napisano 2 Grudnia 2020 Share Napisano 2 Grudnia 2020 47 minut temu, jaceen napisał: Kiedyś ulegałem opiniom, że na duże nizinne rzeki nadają się wyłącznie dłuższe, minimum 270 cm. Po kilku sezonach i poszukiwaniu tego, co mnie najbardziej interesuje i odpowiada, doszedłem do wniosku, że dłuższe niż 240 cm nie potrzebuję @jaceen - dzięki za szczegółową odpowiedź. Dokładnie, mam identyczne odczucia - 2,70 i podbijanie mi osobiście zupełnie nie leży. Celowałałem właśnie w coś 2,30-2,40 ale naczytałem się sporo o 2,00 -2,10 co wydaje mi się trochę za krótkie. Mam wędkę 1,98 Favorite X1, kupioną pod twichting, spróbuję z ciekawości połowić na gumy i zobaczę jak się sprawdzi. Jak chodzi o tego SG MPP2 3-14 to jakimi główkami łowisz najciężej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2020 16 minut temu, jamnick85 napisał: Jak chodzi o tego SG MPP2 3-14 to jakimi główkami łowisz najciężej? Trochę nagmatwałem:) Chciałem szybko odpowiedzieć przed wyjściem i pisałem odpowiedź biorąc pod uwagę spotkanie nad wodą z Larry_blanka:) Tak się mi z lekka pomyliło. Jamnick85 tej wędki 3-14 nie mam. Posiadam dwie mocniejsze, krótszą do 60 i dłuższą do 80 g. W rozmowie z Larry_blanka o ile pamiętam był z wersją do 40 g? Z mojej strony, to taka luźna propozycja, żeby zwrócić uwagę na te wędki. Gdybym nie miał kilku wysłużonych, ale sprawnych pod sandacza, to prawdopodobnie na którejś z SG by się skończyło. Poczekaj na inne opinie i sugestie. Sam chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 2 Grudnia 2020 Share Napisano 2 Grudnia 2020 2 minuty temu, jaceen napisał: Trochę nagmatwałem:) Chciałem szybko odpowiedzieć przed wyjściem i pisałem odpowiedź biorąc pod uwagę spotkanie nad wodą z Larry_blanka:) Tak się mi z lekka pomyliło. Jamnick85 tej wędki 3-14 nie mam. Posiadam dwie mocniejsze, krótszą do 60 i dłuższą do 80 g. W rozmowie z Larry_blanka o ile pamiętam był z wersją do 40 g? Z mojej strony, to taka luźna propozycja, żeby zwrócić uwagę na te wędki. Gdybym nie miał kilku wysłużonych, ale sprawnych pod sandacza, to prawdopodobnie na którejś z SG by się skończyło. Poczekaj na inne opinie i sugestie. Sam chętnie poczytam. Ja mam Savage Gear 2,7m do 30 g - sztywna szczupakowa wędka Na innym forum na sandacza polecono mi: Dragon pro guide x Mikado Kamisori Zander Dragon nanocore spinn 25 2.45 5-25g Konger stalion zander Mikado inazuma pro zander 244, cw 30 Savage Gear Black Savage. Okuma psycho perch Ja bym szukał coś o długości 2,1-2,4 max i CW 5-25 lub 7-25 +/- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalWR Napisano 3 Grudnia 2020 Share Napisano 3 Grudnia 2020 Podejmuję wyzwanie. I popołudniu ruszam na sandacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fido Angellus Napisano 4 Grudnia 2020 Share Napisano 4 Grudnia 2020 Nooo, nie będzie lekko, dziś sandacze namierzone, kolega łuskę jednemu zdjął , po wielkości łuski to taki ładniuuutki ale żeby choć dotknięcie było, nic z tego a pod nosem miały całą gamę przynęt. Jakieś głupie są czy co? Oczywiście zdjęcia nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 5 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2020 W dniu 4.12.2020 o 17:47, Fido Angellus napisał: sandacze namierzone Nie wiem jak się zachować. Ani nie mam namierzonych, ani nawet o łuskę się nie otarłem. Początek listopada był u mnie bardzo dobry. W drugiej części miesiąca wyniki zbladły, ale jeszcze coś się działo. Początek grudnia tragiczny. Nie mam pomysłu. Albo będę męczył sprawdzone miejsca, aż coś w końcu odpali, albo trzeba będzie poruszać się po innych miejscówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi