jaceen Napisano 12 Stycznia Napisano 12 Stycznia Liga Okoniowa 2025 -haczyk.pl Minęło trochę czasu bez żadnej rywalizacji. Nie czujecie już dreszczyku emocji? Potrzeby podgonienia wyniku? Zaraz sprawdzimy, ilu z nas jest potrzebne wzajemne mobilizowanie, dopieszczanie sprzętu, szukanie tajemnych łowisk i przynęt. Przecież to tylko 10 okoni! Bułka z masłem. Tylko masło ostatnio stało się synonimem drożyzny i może się okazać, że zabraknie go do posmarowania ostatecznego wyniku w naszej rubryce:) Nie ma co oglądać się wstecz. Trzeba przeć do przodu i znowu pokazać, że moje/twoje okonie będą wyglądać zdecydowanie okazalej od innych. Jeżeli są chętni do koleżeńskiej rywalizacji, to proszę o potwierdzenia swojego udziału. To w jakimś sensie działa tak, że deklarację ogłoszoną publicznie będzie można rozliczyć:) A poważniej, jeżeli będzie nas więcej i będziemy wiedzieli, że jest dla kogo wychodzić i pisać komentarze, to bardziej się chce. Przepisy bez zmian. Pozostaniemy przy zgłoszeniach 10 okoni z minimalnym wymiarem od 22 cm wzwyż. Zasady w kilku punktach poniżej. To formalność. ZASADY UDZIAŁU: 1. Zgłaszamy maksymalnie 10 okoni złowionych metodą spinningową, muchową lub podlodową. Suma ich długości decyduje o miejscu w tabeli, która będzie prowadzona w osobnym wątku. 2. Minimalny wymiar zgłoszenia ustalamy na 22 cm. Proszę mieć na uwadze przepisy w swoich okręgach, które mogą się różnić od przyjętych kryteriów. 3. W trakcie sezonu jest możliwość wymiany na większe ryby. 4. Uwzględniamy przerwę na tarło od 2025-03-03 do 2025-04-25. Okonie złowione w tym terminie nie będą zaliczane do punktacji. 5. Weryfikacja długości ryby będzie się odbywać na podstawie zdjęcia umieszczonego w wątku (zdjęcie z miarą). Długość podajemy z dokładnością do 0,5 cm zawsze w dół, np. 35,7 = 35,5 pkt, okoń 32,2 = 32 pkt. 6. Będą prowadzone dwa wątki. Główny ze zdjęciami, pomiarami i komentarzami. Drugi z tabelą i wynikami. Jeżeli któryś z okoni ma być wpisany (lub wymieniony), to proszę podawać taką informację w wątku z tabelą, inaczej wypowiedź i złowione ryby traktujemy tylko jako relację z wyprawy. 7. W dobrym tonie będzie podanie kilku informacji o okolicznościach połowu (rodzaj łowiska, metoda, przynęta, jakim sprzętem, o której godzinie itp.). 8. Ryby przeznaczone do tabeli starajmy się zgłaszać na bieżąco. 9. Rywalizacja na zasadach koleżeńskich i z zasadą złów i wypuść. 10. Rozpoczynamy 1 stycznia i kończymy 31 grudnia, uwzględniając przerwę, o której jest mowa w punkcie czwartym. PS Punkt 5 potraktujmy bardziej rygorystycznie w przypadku dużych okoni, które mogą mieć zdecydowany wpływ na końcowy wynik. Przyjmijmy, że te mierzące w granicach 30 i powyżej wypada udokumentować zdjęciem na miarce. Przy mniejszych wystarczy informacja ile i jakieś foto np. z ręki. To zostawmy do ostatecznej decyzji wędkującemu, bo nie zawsze warunki na to pozwalają. Za poprzednie prowadzenie tabeli w osobnym wątku, który okazuje się przydatny dla przejrzystości sytuacji, był odpowiedzialny Larry_blanka. Bardzo dziękuję za pilnowanie poprawności zgłoszeń. Można było bez obaw powierzyć swoje okonki do podliczenia. Jeżeli są chętni prowadzić taką tabelę, to proszę się nie kręmpować i dajcie znać. To nadszedł czas prawdy. Kto weźmie udział w tym roku? 1. jaceen 2. 1 1 Cytuj
SebaZG Napisano 13 Stycznia Napisano 13 Stycznia 1. jaceen 2. moczykij 3. suchi 4.maniu394 5. SebaZG Cytuj
Larry_blanka Napisano 13 Stycznia Napisano 13 Stycznia 1. jaceen 2. moczykij 3. suchi 4.maniu394 5. SebaZG 6. Larry_blanka Cytuj
Płatek88 Napisano 13 Stycznia Napisano 13 Stycznia 1. jaceen 2. moczykij 3. suchi 4.maniu394 5. SebaZG 6. Larry_blanka 7. Płatek88 Cytuj
Wędkarz i Ryba Napisano 13 Stycznia Napisano 13 Stycznia Witam wszystkich 🙋♂️ Jestem tu nowy i zarejestrowałem się za namową kolegi Płatek88. Zgłaszam chęć udało rywalizacji z wami na sezon 2025 🙂 kilka ryb z obecnego sezonu już w telefonie czeka na zgłoszenie . Łowie głównie na rzekach Bug i Krzna w woj Lubelskim. Pozdrawiam 4 Cytuj
Płatek88 Napisano 13 Stycznia Napisano 13 Stycznia 1. jaceen 2. moczykij 3. suchi 4.maniu394 5. SebaZG 6. Larry_blanka 7. Płatek88 8. Wędkarz i Ryba Cytuj
jamnick85 Napisano 13 Stycznia Napisano 13 Stycznia 1. jaceen 2. moczykij 3. suchi 4.maniu394 5. SebaZG 6. Larry_blanka 7. Płatek88 8. Wędkarz i Ryba 9. Jamnick85 Cytuj
jaceen Napisano 13 Stycznia Autor Napisano 13 Stycznia Wygląda, że znowu trzeba będzie więcej się przyłożyć. Jak dojdę do siebie i pogoda pofolguje, to zwyczajowo będę chciał uzbierać dziesiątkę okoni. Nawet gdyby miały to być same po 22 cm. Rozmyślam teraz nad wagą wyzwania. W danej chwili ogarnąć ten pakiet okoni i w lecie złowienie przynajmniej dwóch sumów w granicach 150 cm. Co jest większym wyzwaniem?:))) Jeszcze taka mini tabelka. Ustawienie wedle zwycięzców z poszczególnych lat. To dla tych, co interesują najwyższe cele. Zawsze warto zapisać się na dłużej w historii zawodów. To też jest jakimś odnośnikiem dla naszych możliwości. Dla jasności, dla nowo zaglądających, punkty są sumą długości dziesięciu najdłuższych okoni zgłoszonych do tabeli zaczynając od 2018r. Może znajdzie się ktoś, kto rozmieni 400 pkt? 1. Elast93---------------381,5 2. jaceen ---------------366 3. Budek----------------358 4. RafalWR -------------355,5 5. McGregor-------------351 6. Budek --------------- 344 7. RafalWR--------------342 Tradycyjnie walczymy o koronę dla najlepszego zimowego łowcy. Mamy czas do 2 marca. Krótko, ale może być intensywnie. Gdyby ktoś chciał coś sobie przypomnieć, powspominać, albo z ciekawości przejrzeć wcześniejsze zawody, to mamy to zebrane. https://haczyk.pl/forum/topic/64837-liga-okoniowa-2024/ https://haczyk.pl/forum/topic/64695-okonie-2023-liga-okoniowa-haczykpl/ https://haczyk.pl/forum/topic/64565-okoń-2022-liga-haczykpl/ https://haczyk.pl/forum/topic/63102-okoń-2021-liga-haczykpl/ https://haczyk.pl/forum/topic/42326-okoń-2020-liga-haczykpl/ https://haczyk.pl/forum/topic/13776-okoń-liga-2019-haczykpl/ https://haczyk.pl/forum/topic/13401-okoń-liga-2018-haczykpl/ 1 3 Cytuj
krznow Napisano 13 Stycznia Napisano 13 Stycznia 1. jaceen 2. moczykij 3. suchi 4.maniu394 5. SebaZG 6. Larry_blanka 7. Płatek88 8. Wędkarz i Ryba 9. Jamnick85 10. krznow Cytuj
Zbynek1111 Napisano 14 Stycznia Napisano 14 Stycznia 1. jaceen 2. moczykij 3. suchi 4.maniu394 5. SebaZG 6. Larry_blanka 7. Płatek88 8. Wędkarz i Ryba 9. Jamnick85 10. Buczi03 11. Zbynek1111 Cytuj
RafalWR Napisano 14 Stycznia Napisano 14 Stycznia 1. jaceen 2. moczykij 3. suchi 4.maniu394 5. SebaZG 6. Larry_blanka 7. Płatek88 8. Wędkarz i Ryba 9. Jamnick85 10. Buczi03 11. Zbynek1111 12. RafalWR Cytuj
krznow Napisano 14 Stycznia Napisano 14 Stycznia 1. jaceen 2. moczykij 3. suchi 4.maniu394 5. SebaZG 6. Larry_blanka 7. Płatek88 8. Wędkarz i Ryba 9. Jamnick85 10. Buczi03 11. Zbynek1111 12. RafalWR 13. krznow Coś mnie ucięło wcześniej. 1 Cytuj
jaceen Napisano 14 Stycznia Autor Napisano 14 Stycznia 3 godziny temu, krznow napisał: Coś mnie ucięło wcześniej. To znak, że rywalizacja zaczęła się na dobre:))) Jeżeli macie okonie do tabeli, to śmiało dawajcie relacje i tworzymy drugi wątek z wynikami. Pamiętajcie, że każdy wpis działa motywująco. Tutaj mamy właśnie motywować, a nie zniechęcać. Przy okazji mały podgląd, jak to było na przestrzeni siedmiu lat w przypadku ilości uczestników. Początki były optymistyczne. Pierwsze trzy lata chęć uczestnictwa deklarowało ponad dwudziestu zawodników (23, 24 i 21). Później notowaliśmy stopniowy spadek. Ale i tak nie zeszliśmy poniżej dziesięciu. W kolejnej tabeli mamy wyniki osiągane przez dziesięciu najlepiej punktujących w każdym z sezonów. Do tego miejsca była najbardziej widoczna walka o wysokie miejsca. Nie zawsze wszyscy z takiej dziesiątki zdołali złowić komplet, ale ci zawodnicy mieli największy wpływ na całość rywalizacji. Jak widać, mniejsza ilość uczestników nie wpłynęła na poziom. Można powiedzieć, że przeciwnie, ostatnio biorą udział rzeczywiście ci, co chcą osiągnąć dobre rezultaty. Średnia powyżej 250 była osiągana prawie w każdej edycji. Przeglądając historię naszych występów naliczyłem 12 okoni w rozmiarach 40-42 cm. Każdemu może się to przydarzyć i też podobnego może dołowić. Może nawet kilka. Przypomnę, kto się postarał i jest w gronie tych szczęśliwców. Osobiście przyznam, że to było moje marzenie i się udało. I tak, okonie o długości 42 cm złowili: Elast93, Michalvcf i Budek. Okonie po 41 cm złowili: Elast93, jaceen i moczykij. Okonie o długości 40 cm złowili: Elast93, Budek, Jamnick85, McGregor i RSM. A tu mamy historię naszego kolegi, który dał nadzieję na emocje, które mogą być dla niektórych nie do ogarnięcie przez wydajność serducha. Nie wiem, czy u mnie pompa by to wytrzymała?:) https://haczyk.pl/news/334-wielki-okon-z-odry Cytuj
Wędkarz i Ryba Napisano 14 Stycznia Napisano 14 Stycznia Czy to tu niżej wrzucić relacje z rybami do zgłoszenia? Cytuj
jaceen Napisano 14 Stycznia Autor Napisano 14 Stycznia Wędkarz i Ryba, przyjęliśmy takie zasady, że w tym wątku prowadzimy dyskusję, wklejamy zdjęcia i opisujemy swoje wyprawy. Normalnie prowadzimy wątek i śledzimy efekty innych. Zaraz utworzę drugi okoniowy wątek o nazwie "Tabela Ligi Okoniowej 2025 - haczyk.pl" i tam będziemy w najkrótszej formie dokonywać wpisy okoni, które chcemy umieścić w swojej tabeli. Tam będzie widoczna cała punktacja. To po to, by nie rozciągać nadmiernie wątku właściwego, gdyby ktoś chciał skorzystać z zawartych tu informacji. Co jakiś czas będzie wklejana tabelka do tego wątku, by ktoś mniej zainteresowany samą rywalizacją miał jakieś pojęcie, co tu się wyprawia;) Wystarczy w drugim wątku podać wielkość okoni i ktoś, kto będzie czuwał nad wynikami, to ogarnie. Sami też pilnujemy, by się zgadzało, bo raz, a teraz drugi raz była próba pozbycia się konkurencji:))) Trzeba być czujnym:) Relacje wrzucamy tu, a te okonie, które chcemy uwzględnić do tabeli podajemy w drugim wątku z tabelami. 1 Cytuj
Wędkarz i Ryba Napisano 14 Stycznia Napisano 14 Stycznia @jaceen dzięki za wyjaśnienie. W takim razie jako świeżak zacznę ja🙂 mimo że mam natłok pracy i codziennie zaczynając rano kończę w godzinach nocnych to na początku roku było tych kilka dni gdzie można było wybrać się nad wodę. Tak też zrobiłem. Dodatkowo dostałem info od znajomego gdzie na odcinku miejskim gdzie teraz mieszkam można poszukać pasiaków. Z racji że byłem ograniczony czasowo nie jeździłem nad ukochany bug a skupiłem się właśnie na rzece Krznie która przepływa przez Białą Podlaskę. Łowienie jest teraz bardzo utrudnione gdyż wody polskie na jesień kosiły rzekę i do dziś są podniesione śluzy na tamach przez co jest tylko kilka głębszych dołków gdzie można szukać ryb. Na reszcie odcinka jest 50 cm wody... A więc...Rozpocząłem 3 stycznia jednak wypad zakończyłem tylko z 2 rybami które się wypięły. Po powrocie przeanalizowałem wypad i wyciągnąłem wnioski. Kolejnego dnia zabrałem z sobą już tylko kij z bocznym trokiem . Po dotarciu nad rzekę pierwsza ryba się spina. Po kilku rzutach wyciągam okonia 27 cm . Jestem zadowolony. Kilka kolejnych rzutów i siada duża ryba.wiem że ten okoń będzie większy... gdy pokazuje się na powierzchni morda sama się cieszy. Podbieram ręką i kładę na miarę. 37cm😀 w tamtym sezonie nawet takiego nie miałem bo zaledwie 36cm. Tego dnia już nic nie udaje mi się wyjąć. Rozochocony 5 stycznia Po południu znów jestem nad wodą. W pierwszym rzucie znów ryba 37cm 😳 no może bez 2 mm. Pełnią szczęścia. W 3 kolejnych rzutach łowie kolejne 3 okonie. 27 28 i 30 cm. Później nastaje cisza. I przez zmrokiem doławiam jeszcze 35 cm. Mega dzień. 6 stycznia kolejny wypad na dosłownie godzinę i dokładam 33 i 26 cm. Ostatni wypad był w zeszłą niedzielę gdzie udało się zlowic 2 okonie 31cm i chyba 27cm (sprawdzę w gopro) a na koniec mam spad pięknego okonia być może rekordowego 🥹 niestety puścił węzeł przy haczyku. Więcej ryb jak do tej pory nie złowilem . Kilka do tabeli już mam. Na koniec dodam że na macie gdzie są 3 okonie na 2 zdjęciach jeden jest podmieniony do zdjęcia. Ryby trzymałem w podbieraku i nie wypuszczam od razu bo potrafią odprowadizc stado a do zdjęć szły na miarkę przez co utaplaly się śniegiem . Zgłoszenia do tabeli podam jutro . Pozdrawiam 🙂 6 Cytuj
Fido Angellus Napisano 15 Stycznia Napisano 15 Stycznia 1. jaceen 2. moczykij 3. suchi 4.maniu394 5. SebaZG 6. Larry_blanka 7. Płatek88 8. Wędkarz i Ryba 9. Jamnick85 10. Buczi03 11. Zbynek1111 12. RafalWR 13. krznow 14. Fido Cytuj
Wędkarz i Ryba Napisano 15 Stycznia Napisano 15 Stycznia W poście wyżej pod koniec relacji opisałem że miałem spad dużego okonia. Pomyliłem się. To nie był okoń. Dziś po 8 dniach wyjąłem tą rybę. To był szczupak 57 cm 😀 skąd wiem ? Podczas wychaczania zauważyłem że wewnątrz ma keiteha którego straciłem. Na nim moja żyłka i hak z aliexpress 😀 oprócz szczupaka trafił się okoń ponad 30 cm . Nad wodą byłem zaledwie 40 min 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi