Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 godzin temu, SebaZG napisał:

Jak je prowadzicie w poszukiwaniu okoni?

U mnie prowadzenie wirujących ogonków wygląda banalnie prosto. Rzut, opad na żądaną głębokość i zwijanie w tempie, na jakie pozwalają warunki. Najczęściej sięgam po nie w miejscach, gdzie jest dość płytko, z dużą ilością kamieni i ewentualnie podwodnej roślinności. To wymusza wspomniane prowadzenie, bo opukiwanie dna kończy się natychmiastowym zaczepem, a w zarośniętych fragmentach, każdy kontakt z zielem kończy się ściąganiem obfitego bukietu roślin.
Ciekawy jestem, dlaczego jest tak mało informacji o łowionych rybach na wirujące ogonki o masie powyżej 10 g. W moim pudełku leżą i tylko się obijają. Próbowałem wielokrotnie i nic poza kilkoma delikatnymi trąceniami. Ale te w gramaturach 2-4-6 g, to co innego. Tutaj często wody się otwierają i faktycznie trafiają się nierzadko szczupaki i bolenie. Klenie interesują się, i owszem, ale miałem tylko kilka niewymiarowych. Lubią podganiać i podskubywać. Te duże, jakby szybko rezygnowały, widząc coś podejrzanego. Ile by nie pisać, to pewnikiem jest to, że te mniejsze w.o. lubią szczupaki i dobrze jest stosować przypony.
Wirujące ogonki o masie kilkunastu gram i więcej, do mnie mało przemawiają. Przeglądałem trochę Internet i nigdzie nie natrafiłem na zdjęcia, czy jakiś opis o regularnym łowieniu nimi np. sandaczy.  To chyba tylko głębokie pragnienie producentów, by tak właśnie było. Gdyby ktoś chciał jednak przełamywać szablony i rzeczywistość, to bardziej polecam cykady. Tu nie chodzi o to, że mi się udało na nie złowić, ale taka jest rzeczywistość, że są skuteczne na sandacze i można więcej informacji z nimi wyszukać.

• Lubię to 2
  • Dzięki! 1
przynęty na klenia   Dragon
Napisano
W dniu 1.09.2025 o 00:13, jaceen napisał:

Coś jest nie halo z tymi rybami. Bardzo zdominowały wrocławską Odrę.

Krąpi jest dużo, bo coś jest nie halo z Odrą...

Już to kiedyś napisałem, że krąp zawsze kojarzył mi się ze zdegradowanymi wodami, albo starorzeczami. A Odra właśnie tak zaczyna wyglądać.

Napisano

Pojechałem dzisiaj nad wodę przed samym zachodem słońca. Drobny okoń znowu żerował jak szalony i miałem rybę dosłownie w każdym rzucie. Jako ciekawostkę zaobserwowałem, że wędkarze obok nie za bardzo łowili, a też jak widziałem nastawiali sie na okonia. Chyba wypracowałem sobie metode na to łowisko - detale jak widać robią różnice. Gdy było już ciemno udało się trafić jedną lepszą sztukę. Walczył naprawdę dobrze i myślałem, że w końcu bedzie 3 z przodu ale miarka pokazała trochę ponad 26cm... wymieniam w tabeli za 23cm

7f045e05-a9dc-41d5-acb7-f57c6786752f.jpg

• Lubię to 1
Napisano

We wtorek próbowałem skusić wieczorowego sandacza, a w czwartek była kolejna próba dołowienia do tabeli okonia. Sandacza złowiłem. Niewielkiego. Żaliłem się, że nigdzie nie mogę znaleźć twardych dowodów na skuteczność wirujących ogonków właśnie na sandacze. I masz babo placek, sięgnąłem po taką, którą rok temu kupiłem z przekonaniem, że ona może zadziałać (SpinMad Pro Spinner 11 g). I udało się:) Rzut pod przeciwległy brzeg wyspy, kilka podbić i "PSTRYK"! Myślałem, że to większy okoń, ale finalnie okazał się nim sandacz. Będę próbował dalej.

Kolejne branie dawało nadzieję na sandacza o większych gabarytach. Ostatecznie na brzegu wylądował kleń. Przynętą był wobler J.Widła.

Beztytuuaaa.thumb.png.cf096626ba6ed826d3f9e7de5723beab.png
W czwartek okoni natomiast wpadło kilkanaście. W dalszym ciągu ćwiczę wirujące ogonki i najmniejsze cykady. SpinMad "Ćma" 2,5 g w końcu się odwdzięczyła. W jednej ze sprawdzonych odrzańskich miejscówek, gdzie podgryzały okonie i nie rzadko krąpie i klenie, po kilkunastu minutach podbijania po dnie mam przytrzymanie. I znowu naszła mnie myśl, że to spory krąp. Hamulec zaczął pojękiwać i tym samym utwierdzał mnie w tym przekonaniu. A tu niespodzianka. Wyłania się z toni ładniusi pasiak. Finalnie okazał się pierwszym w sezonie przekraczającym 30 cm. Sukces pełną gębą:)  

IMG_20250904_155745554a.thumb.jpg.ccc8180a6f0c8af7db45f38e9a4703e9.jpg

• Lubię to 2
  • Super 6
Napisano

@jaceen gratulacje!! Ja ciągle czekam na pierwsza 30 w tym roku... Dzisiaj znowu pod wieczór skoczyłem nad wodę. Bardzo silny wiatr niestety uniemożliwiał właściwą kontrolę nad przynętą. Złowiłem tylko kilka ryb ale znowu udało się skusić jednego większego na podmiankę w tabel - 25cm

7c9fa585-8aac-4776-a672-f2ad7dc93518.jpg

• Lubię to 1
  • Super 3