jaceen Napisano 2 Września 2025 Autor Napisano 2 Września 2025 5 godzin temu, SebaZG napisał: Jak je prowadzicie w poszukiwaniu okoni? U mnie prowadzenie wirujących ogonków wygląda banalnie prosto. Rzut, opad na żądaną głębokość i zwijanie w tempie, na jakie pozwalają warunki. Najczęściej sięgam po nie w miejscach, gdzie jest dość płytko, z dużą ilością kamieni i ewentualnie podwodnej roślinności. To wymusza wspomniane prowadzenie, bo opukiwanie dna kończy się natychmiastowym zaczepem, a w zarośniętych fragmentach, każdy kontakt z zielem kończy się ściąganiem obfitego bukietu roślin. Ciekawy jestem, dlaczego jest tak mało informacji o łowionych rybach na wirujące ogonki o masie powyżej 10 g. W moim pudełku leżą i tylko się obijają. Próbowałem wielokrotnie i nic poza kilkoma delikatnymi trąceniami. Ale te w gramaturach 2-4-6 g, to co innego. Tutaj często wody się otwierają i faktycznie trafiają się nierzadko szczupaki i bolenie. Klenie interesują się, i owszem, ale miałem tylko kilka niewymiarowych. Lubią podganiać i podskubywać. Te duże, jakby szybko rezygnowały, widząc coś podejrzanego. Ile by nie pisać, to pewnikiem jest to, że te mniejsze w.o. lubią szczupaki i dobrze jest stosować przypony. Wirujące ogonki o masie kilkunastu gram i więcej, do mnie mało przemawiają. Przeglądałem trochę Internet i nigdzie nie natrafiłem na zdjęcia, czy jakiś opis o regularnym łowieniu nimi np. sandaczy. To chyba tylko głębokie pragnienie producentów, by tak właśnie było. Gdyby ktoś chciał jednak przełamywać szablony i rzeczywistość, to bardziej polecam cykady. Tu nie chodzi o to, że mi się udało na nie złowić, ale taka jest rzeczywistość, że są skuteczne na sandacze i można więcej informacji z nimi wyszukać. 2 1 Cytuj
andrutone Napisano 2 Września 2025 Napisano 2 Września 2025 W dniu 1.09.2025 o 00:13, jaceen napisał: Coś jest nie halo z tymi rybami. Bardzo zdominowały wrocławską Odrę. Krąpi jest dużo, bo coś jest nie halo z Odrą... Już to kiedyś napisałem, że krąp zawsze kojarzył mi się ze zdegradowanymi wodami, albo starorzeczami. A Odra właśnie tak zaczyna wyglądać. Cytuj
moczykij Napisano 3 Września 2025 Napisano 3 Września 2025 Okonek wieczorową porą - z odrzańskiej klatki. Przynętą na zdjęciu. 1 Cytuj
kejk71 Napisano 4 Września 2025 Napisano 4 Września 2025 Pojechałem dzisiaj nad wodę przed samym zachodem słońca. Drobny okoń znowu żerował jak szalony i miałem rybę dosłownie w każdym rzucie. Jako ciekawostkę zaobserwowałem, że wędkarze obok nie za bardzo łowili, a też jak widziałem nastawiali sie na okonia. Chyba wypracowałem sobie metode na to łowisko - detale jak widać robią różnice. Gdy było już ciemno udało się trafić jedną lepszą sztukę. Walczył naprawdę dobrze i myślałem, że w końcu bedzie 3 z przodu ale miarka pokazała trochę ponad 26cm... wymieniam w tabeli za 23cm 1 1 Cytuj
jaceen Napisano 4 Września 2025 Autor Napisano 4 Września 2025 We wtorek próbowałem skusić wieczorowego sandacza, a w czwartek była kolejna próba dołowienia do tabeli okonia. Sandacza złowiłem. Niewielkiego. Żaliłem się, że nigdzie nie mogę znaleźć twardych dowodów na skuteczność wirujących ogonków właśnie na sandacze. I masz babo placek, sięgnąłem po taką, którą rok temu kupiłem z przekonaniem, że ona może zadziałać (SpinMad Pro Spinner 11 g). I udało się:) Rzut pod przeciwległy brzeg wyspy, kilka podbić i "PSTRYK"! Myślałem, że to większy okoń, ale finalnie okazał się nim sandacz. Będę próbował dalej. Kolejne branie dawało nadzieję na sandacza o większych gabarytach. Ostatecznie na brzegu wylądował kleń. Przynętą był wobler J.Widła. W czwartek okoni natomiast wpadło kilkanaście. W dalszym ciągu ćwiczę wirujące ogonki i najmniejsze cykady. SpinMad "Ćma" 2,5 g w końcu się odwdzięczyła. W jednej ze sprawdzonych odrzańskich miejscówek, gdzie podgryzały okonie i nie rzadko krąpie i klenie, po kilkunastu minutach podbijania po dnie mam przytrzymanie. I znowu naszła mnie myśl, że to spory krąp. Hamulec zaczął pojękiwać i tym samym utwierdzał mnie w tym przekonaniu. A tu niespodzianka. Wyłania się z toni ładniusi pasiak. Finalnie okazał się pierwszym w sezonie przekraczającym 30 cm. Sukces pełną gębą:) 3 7 Cytuj
kejk71 Napisano 5 Września 2025 Napisano 5 Września 2025 @jaceen gratulacje!! Ja ciągle czekam na pierwsza 30 w tym roku... Dzisiaj znowu pod wieczór skoczyłem nad wodę. Bardzo silny wiatr niestety uniemożliwiał właściwą kontrolę nad przynętą. Złowiłem tylko kilka ryb ale znowu udało się skusić jednego większego na podmiankę w tabel - 25cm 1 4 Cytuj
SebaZG Napisano 11 Września 2025 Napisano 11 Września 2025 I mnie dalej maluchy. Walczyłem wczoraj między 17 a 19:30. Ale z tego czasu może z godzinka poświęcona na okonie (reszta z muchą na pusto, klenia brak 🤔). Gumki 5 do 7 cm. Główki 1.5 do 3.5g. W sumie okoni może z 5. Dwa największe do tabeli. 2 3 Cytuj
Wędkarz i Ryba Napisano 12 Września 2025 Napisano 12 Września 2025 No dobra widzę że dzieje się tu coraz więcej więc i ja musze sięgnąć po lekki kij i chociaż coś do łowić aby wypełnić 2 puste miejsca w tabeli. Co prawda ostatnio trafił sid jeden ok 27 cm ale go nie zmierzyłem więc nie podaje do tabeliaby być fair. Jak do tej pory skupiłem się tylko na boleniach ale ten rok do tej pory jest słaby i tylko feden fajny wpadł 2 3 Cytuj
kejk71 Napisano 12 Września 2025 Napisano 12 Września 2025 Ostatnie kilka wyjśc nad wodę dawało same małe ryby.. Dzisiaj trafił się jeden okoń na podmianę w tabeli - 25cm. Bardzo ciężko dobrać się do większych sztuk w tym roku.. 1 3 Cytuj
SebaZG Napisano 13 Września 2025 Napisano 13 Września 2025 Spontaniczne wyjście na rower zostało zamienione na spontaniczny wyjazd rowerem nad Odrę 😂 . Na wodzie czasu starczyło na 2 główki. Na jednej pusto. Na drugiej 4 okonki. Dalej ten sam rozmiar ok 20-22cm. Zmierzyłem tylko jednego i jego dorzucę to tabeli. 1 3 Cytuj
Płatek88 Napisano 18 Września 2025 Napisano 18 Września 2025 Wczoraj szybkie wyjście na przydomowy odcinek Ślęzy, ten odcinek sobie już odpuszczę bo łowienie to męczarnia, z roku na rok coraz gorzej. Uderzę nad Ślęzę w dalsze rejony za Wrocław w poszukiwaniu okoni. Kiedyś ja i inni mieli tam dobre wyniki w "plonowaniu" zobaczymy jak będzie tym razem. Wrzucam jedynego okonia jakiego udało się wydłubać, całe 22 cm. 2 5 Cytuj
RafalWR Napisano 19 Września 2025 Napisano 19 Września 2025 Wciągnęło mnie łowienie szczupaków. Ale jak specjalnie nie zostawię kija i pudełka na okonie w aucie to zawsze kilka rzutów za pasiakami robię. I tak na jednej wyprawie poppera zjadł okoń 33 cm. Na innej wyprawie stanąłem w miejscu w którym miałem w zasięgu stok. Normalnie kusiłem tu okonie opadającą gumką. Tego dnia spróbowałem inaczej. Wobler typu sdr idzie na agrafkę. Znaleziony w wędkarskich gratach, bez żadnej nazwy, nawet nie wiem skąd go mam ale testy mnie zachwyciły. Rzut, dwa szarpnięcia wcinające go głęboko w wodę i bum. Zacięcie na pusto ale po sekundzie poprawka i jest 37 cm. 2 4 Cytuj
jaceen Napisano 22 Września 2025 Autor Napisano 22 Września 2025 Poniedziałek. Kolejne podejście za wielkimi pasiakami:) Na miejscu byłem o godz. 14:00. Pogoda znośna, wiatr nie był dokuczliwy. Tylko łowić:) Początkowo nic się nie działo. Okonia zobaczyłem dopiero po 20 minutach. I tak z minuty na minutę zaczęły się coraz częstsze brania. Do zmierzchu naliczyłem 45 sztuk. Spadów też nie brakowało. Niestety żaden okoń nie przekroczył 20 cm. Łowiłem wirującymi ogonkami 2-4 g i gumkami na jigach do 2 g. Cały czas miałem przypon wolframowy do 3 kg. Liczyłem, że znowu trafi się szczupak. Tak było na poprzednich trzech wyprawach. Tym razem też wyszedł jeden, ale zostawił tylko wir i nie wchłonął wirującego ogonka. 1 6 Cytuj
Wędkarz i Ryba Napisano 25 Września 2025 Napisano 25 Września 2025 Poproszę o dodanie okonia 29 cm. Zrobiłem pierwszą próbę za okoniami i jeden siadł. 🙂🎣 drobnych gum nie chciały brać. Dopiero kopytko relax 5.5cm seledyn skusił jedną rybę 3 4 Cytuj
jaceen Napisano 25 Września 2025 Autor Napisano 25 Września 2025 Środa. U mnie kolejny dzień z okoniami. I był jak do tej pory najciekawszy. Zmieniłem miejsce na kanale na płytszą i szybszą wodę. Spodziewałem się jeszcze sporo zielska w korycie, ale nic takiego nie zastałem. Pojedyncze wstęgi, które dawały schronienie rybom, odpłaciły dużą ilością brań. Łowiłem w pobliżu tych wstęg. Przerzucałem je i szybszym tempem prowadziłem gumki nad nimi, by po minięciu "wpuszczać" je głębiej. Często po takim zabiegu następowały brania. Sprawdzało się prowadzenie przed zielem i zaraz za nimi. Brania były mocne i nie było podszczypywania. Na szybszej wodzie nie ma czasu na ceregiele. Łowienie najprostsze z możliwych. Rzut i natychmiastowe zwijanie, by przynęta nie ugrzęzła w kamieniach. Nad wodą byłem po 15:00 i do 19:30 złowiłem 49 okoni. Pasiaki rozmiarowo już przyzwoite, jak na wrocławskie warunki. Większość przekraczała 20 cm, a kilka zmierzonych osiągnęła rozmiar 24-25 cm. Wszystkie brania miałem na imitację gumki Keitech 2"/2 g. 1 5 Cytuj
Płatek88 Napisano 26 Września 2025 Napisano 26 Września 2025 W sobotę wyskoczyłem nad Ślęzę za Wrocław, ogólnie tragedia jakby okonie zniknęły. Na kiju miałem dwa szczupaki ale z "obcinką" Na pocieszenie ku zaskoczeniu złowiłem małego sandaczyka. Wiem że @jaceen chyba też tam jakiegoś trafiłeś? W Ślęzy jest to dosyć rzadko spotykana ryba. Kolejny wypad za okoniami już na kanały Odry we Wrocławiu. 1 2 Cytuj
jaceen Napisano 26 Września 2025 Autor Napisano 26 Września 2025 12 godzin temu, Płatek88 napisał: @jaceen chyba też tam jakiegoś trafiłeś? W Ślęzie miałem cztery. Od maluszka do takiego już całkiem przyzwoitego na tą rzeczką, bo 40 cm. ----------------- Nie był to najlepszy dzień ilościowo, ale jakościowo i owszem. Piątek i kolejna próba złowienia większych okoni do tabeli. Doliczyłem się 19 sztuk na gumki i na płytkiego woblerka dwa klenie. Na dzień dobry wpadają cztery pasiaki +/-25 cm. Można powiedzieć, że mocne rozpoczęcie:))) Tego dnia wiatr był bardziej dokuczliwy i wiało równolegle z nurtem. Zmuszony byłem do wzięcia większej gumki w rozmiarze 3". Jej masa plus dwa gramy jiga pozwalała na kontrolę nad zestawem. Przy mocniejszych podmuchach robił się z linki balon, ale z czasem wiatr słabł i było całkiem przyjemnie. Miałem wrażenie, że poziom wody w kanale jeszcze zmalał. Patrząc na brodzącego spinningistę w woderach, oceniam, że miejscami mogło być 50-60 cm. Z tego towarzystwa do tabeli wstawię trzy rybki (30-28-26,5). Wszystkie okonie złowione na jednostajne prowadzenie w toni. Na opad nie ma szans na tym odcinku. Pół metra wody i dno z kamieni nie pozwala na jigowanie. 2 5 Cytuj
suchi Napisano 27 Września 2025 Napisano 27 Września 2025 Dzisiaj po raz pierwszy od maja odwiedziłem swoją rzeczkę. Zielska jeszcze mnóstwo. Obławiałem tylko zakręty gdzie wody było około 2 m i było można poprowadzić przynętę. Więcej było chodzenia brzegiem rzeki niż łowienia. Dwa okonie do tabeli jednak udało się złowić na fioletowego rippera. 2 5 Cytuj
Larry_blanka Napisano 29 Września 2025 Napisano 29 Września 2025 Wczoraj spacer nad kanał Odry, pasiaków było sporo - 50-70 szt (nie liczyłem już później). Niestety max to 23,5 cm. Łowiłem głównie na 1,5 g + imitacja easy shiner w naturalnych kolorach (szybkie prowadzenie na płytkiej wodzie). Okonie agresywne i łykały przynętę w całości. Miałem również atak szczupaka na złowionego okonia w płytkiej wodzie cała akcja była widoczna, niestety nie był prawdopodobnie zaczepiony lub lekko i po paru minutach przeciągania liny (na UL) zrobił piruet nad wodą i wystrzelił już zdychającego okonia. Trafił się również mały klenik ps. wybaczcie brak miarki, rybki szybko wróciły do wody 1 4 Cytuj
jaceen Napisano 29 Września 2025 Autor Napisano 29 Września 2025 W dniu 12.01.2025 o 22:15, jaceen napisał: ZASADY UDZIAŁU: 1. Zgłaszamy maksymalnie 10 okoni złowionych metodą spinningową, muchową lub podlodową. Suma ich długości decyduje o miejscu w tabeli, która będzie prowadzona w osobnym wątku. 2. Minimalny wymiar zgłoszenia ustalamy na 22 cm. Proszę mieć na uwadze przepisy w swoich okręgach, które mogą się różnić od przyjętych kryteriów. 3. W trakcie sezonu jest możliwość wymiany na większe ryby. 4. Uwzględniamy przerwę na tarło od 2025-03-03 do 2025-04-25. Okonie złowione w tym terminie nie będą zaliczane do punktacji. 5. Weryfikacja długości ryby będzie się odbywać na podstawie zdjęcia umieszczonego w wątku (zdjęcie z miarą). Długość podajemy z dokładnością do 0,5 cm zawsze w dół, np. 35,7 = 35,5 pkt, okoń 32,2 = 32 pkt. 6. Będą prowadzone dwa wątki. Główny ze zdjęciami, pomiarami i komentarzami. Drugi z tabelą i wynikami. Jeżeli któryś z okoni ma być wpisany (lub wymieniony), to proszę podawać taką informację w wątku z tabelą, inaczej wypowiedź i złowione ryby traktujemy tylko jako relację z wyprawy. 7. W dobrym tonie będzie podanie kilku informacji o okolicznościach połowu (rodzaj łowiska, metoda, przynęta, jakim sprzętem, o której godzinie itp.). 8. Ryby przeznaczone do tabeli starajmy się zgłaszać na bieżąco. 9. Rywalizacja na zasadach koleżeńskich i z zasadą złów i wypuść. 10. Rozpoczynamy 1 stycznia i kończymy 31 grudnia, uwzględniając przerwę, o której jest mowa w punkcie czwartym. PS Punkt 5 potraktujmy bardziej rygorystycznie w przypadku dużych okoni, które mogą mieć zdecydowany wpływ na końcowy wynik. Przyjmijmy, że te mierzące w granicach 30 i powyżej wypada udokumentować zdjęciem na miarce. Przy mniejszych wystarczy informacja ile i jakieś foto np. z ręki. To zostawmy do ostatecznej decyzji wędkującemu, bo nie zawsze warunki na to pozwalają. Gdyby miał ktoś ochotę dołączyć, to dla przypomnienia kilka punktów zasad, które w zasadzie nie wymagają wybitnego wysiłku:) Rywalizacja w formule koleżeńskiego współzawodnictwa. Zwycięzca odbierze gratulacje i uznanie od rywali i obserwujących:) W zamian podszkoli swoje okoniowe umiejętności i kto wie, może przy okazji złowi rekordowe okazy? Obszerniejsze relacje zawsze mile widziane. Będzie ciekawiej i przy okazji można od siebie coś się dowiedzieć. Tabela na obecną chwilę. Lp Zawodnik Max Średnia z 10 Średnia z ryb 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sum 1 Wędkarz i Ryba 37 29,2 32,4 33 35 36,5 30 37 28 31 32 29 0 291,5 2 moczykij 33 28,2 28,2 30 26,5 29 30 25,5 25,5 27 26 33 29,5 282,0 3 Jaceen 30,5 27,4 27,4 25,5 27,5 27 27,5 30,5 28 26,5 30 25,5 25,5 273,5 4 kejk71 28 25,4 25,4 24 25,5 26 28 24 25 26,5 25 25 25 254,0 5 SebaZG 25,5 23,0 23,0 22 22 25,5 24,5 24 22,5 22,5 22 23 22 230,0 6 RafaLWR 37 19,7 32,8 28 29,5 37 32,5 33 37 0 0 0 0 197,0 7 Budek 44,5 19,3 38,6 39 37 34 38,5 44,5 0 0 0 0 0 193,0 8 McGregor 27 17,3 24,6 22,5 23 25 27 26 24 25 0 0 0 172,5 9 Larry_blanka 25 15,9 22,7 25 22,5 22 22 22 22 23,5 0 0 0 159,0 10 suchi 29,5 10,0 24,9 29,5 22 22 26 0 0 0 0 0 0 99,5 11 Płatek88 25 7,1 23,7 25 24 22 0 0 0 0 0 0 0 71,0 12 jamnick85 30,5 3,1 30,5 30,5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 30,5 1 1 Cytuj
suchi Napisano 29 Września 2025 Napisano 29 Września 2025 Dzisiaj rippera na klasycznej główce nie chciały. Dopiero żółta tanta dała ligowego okonka. Najwięcej okoni dała mi dzisiaj czeburaszka z imitacją pijawki na haku ale niestety wszystkie w rozmiarze około 20 cm. 1 1 Cytuj
kejk71 Napisano 29 Września 2025 Napisano 29 Września 2025 Ostatnie wyjścia za okoniem nie przynosiły zbyt dobrych rezultatów. Łowiłem sporo ryb ale rozmiarowo max 20cm. Dzisiaj wieczorem wybrałem się na zupełnie inną miejscówkę, gdzie dawno nie byłem, raczej bez przekonania ale okazało się, że dobrze wytypowałem. W krótkim czasie udało się złowić 6 ryb ponad 25cm w tym 28,5cm - mój największy okoń w tym roku.. No jakiś pech mnie trzyma i nie pozwala przekroczyć 30cm ale powoli ciułam te centymetry w tabeli;) Ryby fajnie walczyły na delikatnym zestawie.. brały z opadu ale bardzo delikatnie - ledwie wyczuwalnie.. Do tabeli dodaje 28,5cm, 27cm, 26,5cm, 26cm 1 4 Cytuj
Płatek88 Napisano 29 Września 2025 Napisano 29 Września 2025 Dzisiaj złowiłem z 20 okoni, ale tylko jeden nadawał się do tabeli. Na małe gumki nie reagowały za bardzo. Brania miałem głównie na microwahadłówkę w kolorze srebrno niebieskim. Do tabeli leci 24,5 cm. 2 2 Cytuj
jaceen Napisano 30 Września 2025 Autor Napisano 30 Września 2025 Dwa kilometry w nogach i sporo okoni. To nie było dłubanie z jednego miejsca. Kilka minut na miejsce, kilka brań i do następnego stanowiska. Poziom wody w kanale najniższy, jaki spotkałem w tym sezonie. Odpuściłem górny odcinek z szybszą i płytszą wodą po kilkunastu okoniach. Przeniosłem się na głębszy, ale z wolniejszym nurtem. Niestety tam też nie mogłem dobrać się, chociaż do jednego słusznego okonia. Liczyłem dokładnie i zakończyłem na 70 pasiakach. Łowiłem z lekką górką ponad cztery godziny. Dwa ostatnie i największe okonie wzięły w nocy. Tuż przed zakończeniem podszedłem w okolice mostów, gdzie przy rozproszonym świetle było wygodniej operować gumkami. Liczyłem na jakiś sandaczowy pstryk (bo przypomniałem sobie, że złowiłem tego dnia też sandacza pod 40 cm) i doczekałem się dwóch. Okazało się, że to jednak okonie. I to przyzwoite. Gumki zażarte tak, że miałem kłopoty je dojrzeć i wydobyć. I już mam plan na następną tam wyprawę. Ciekawe, czy się to powtórzy?;) 26 cm Tego 27,5 cm dorzucam do swojej tabeli. 1 4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi