ESSOX Napisano 1 Maja Napisano 1 Maja Wyskoczyłem pod wieczór na rzekę z myślą o tym że maj się zaczął więc boleń możliwy do złowienia. Niestety żadnej wizualnej obecności na wodzie. Kwiecień był masakrycznie zimny, jeszcze przedwczoraj miałem -4 nad ranem i śnieg popruszył. Bolenie pewnie jeszcze przed tarłem więc jedzenie nie w głowie. Miałem tez drugą wędkę z myślą o jaziu/kleniu i tak na przemian rzucałem. Bez kontaktowo z rybami. Wczoraj siedziałem ze 2 godziny na ujściu małego potoczku do Wisłoka, rzeczka z półtora metra szerokości, czysta woda, w Wisłoku też czysta więc ryby były widoczne. Stado wyrośniętych uklei, niektóre ponad 20 cm i sporo klenia w granicach 20-35 cm. To było widać pod wierzchem, głębiej pewnie grubsze klenie też były. Jak zobaczyłem tyle ryb to od razu myśl "ale się obłowię" miałem ultralajcik ze sobą więc przynęty od 10 mm do 35mm szły do wody . Co kilkanaście rzutów zmiana wielkości lub koloru. Próbowałem wierzchem , w toni, przy dnie, z animacją wyraźną przynęty, delikatną, z lekkim podbijaniem, bez ruszania tylko zwijanie, szybciej, wolniej, z nurtem , pod prąd. Nic kompletnie nie działało, ryby nie zainteresowane przynętą tylko jedno branie na szklisto przeźroczystą z brokatem tantę 35 mm na mormyszczce 0.25g prowadzoną przy dnie, okoń 24 cm. Dodatkowo 3 okonie poniżej 20 cm już na stojącej wodzie gdzie miały być wzdręgi ale nie brały. 2 5
moczykij Napisano 4 Maja Napisano 4 Maja Jako, że szczupaki (wymiarowe) mają mnie gdzieś, dziś postanowiłem się skupić na innych rybkach. Nie ukrywam - połowiłem trochę, ale zanim zacząłem łowić sporo się nagimnastykowalem. Ciężar główki na początku był wg "szkoły wrocławskiej" czyli 0,5; 0,7. Robaki też "wrocławskie" czyli te na ogół bierne. Sukcesywnie jednak dążyłem coraz bardziej do podlaskiej szkoły, by skończyć na 3gr główce z małym, przyciętym twisterkiem. Tu po prostu taki zestaw działa. Ale nie o tym chciałem. Dzisiaj ważny był kolor brokatu. Specjalnie zrobiłem fotkę, żeby Wam pokazać ten niuans. Na zdjęciu jedne z wielu dziś twisterków pozbawionych ogonków (to też mi się każe zastanowić nad powrotem do żyłki). Te po lewej z niebieskim brokatem były skuteczne na białoryb (nie złowiłem na nie żadnego drapieżnika), te po prawej z zielonym brokatem były atakowane tylko przez okonie i szczupaczki. 1 1 3
ESSOX Napisano 5 Maja Autor Napisano 5 Maja Wczoraj łowienie na małej wodzie, taka dzika glinianka którą wypatrzyłem na mapach google. Woda wygląda na bardzo fajną, akurat zaczynają pokazywać się liście grążeli i w środku sezonu chyba za bardzo zarośnie uniemożliwiając łowienie. Łowiłem tam tylko raz w życiu w marcu na pickerka. Kilkanaście płotek i kilka leszczyków wpadło. Nie wiem co jest z ryb w wodzie bo nawet nie ma kogo spytać , chociaż ślady na brzegu wskazują że ktoś tam łowi. Wziąłem 2 wędki, pickerka i bacik żeby się pobawić spławikiem. Wszystkie ryby złowiłem na bata, pickerek trochę zaniedbywany bo słabe brania na niego i skupiałem się na spławiku. Siedziałem od 13 do 20.30 Zanęcenie trochę peletem z ręki i ze 3 kulki zanęty wielkości jajka na początek. Pierwsze brania pokazały się po około 30 minutach. Łowiłem na 3 białe robaczki lub na 1 ziarno kukurydzy. Sporo płotek, nawet takie po 22 cm, i trochę leszczyków tak do 30 cm max. Jak brania słabły do wody szło troche peletu 4 mm lub kukurydza z puszki. I tak w śród tego drobiazgu, zaciąłem zawad, który po kilku sekundach ożył i dał dużo frajdy na baciku 5 metrowym. Udało się rybę wyjąć , nowy PB leszcza, 65 cm. 2 3
jaceen Napisano Wtorek o 19:53 Napisano Wtorek o 19:53 Maj się rozpoczął i temat bez szczupaka, to jak zupa bez przyprawy. Dostałem podpowiedź. Kilka dni musiałem odczekać i we wtorek, mimo mojej zmory, czyli silnego wiatru, wybrałem się na jeden ze stawów. Pierwsza godzina mocno mnie zniechęciła. Nie mogłem się nerwowo uspokoić ze względu na ten wiatr. Szukałem spokojniejszego brzegu. Pierwsze branie miałem na woblera SELECT DEMENTOR 130 SP/21 g. Prowadziłem twitchem. Dość ciekawie wygląda jego praca. Jednak do takiego łowienia trzeba dobrze dopasowanego sprzętu, niedźwiedziej łapy z delikatnością motyla. Ja po trzydziestu minutach wymiękam. Kolejnym woblerem, który latał tu i tam, był WESTIN SWIM GLIDEBAIT 10 cm/31 g. Z nim było zdecydowanie lepiej. Mogłem szczytówkę opuścić do lustra wody i delikatnymi, naprawdę delikatnymi, krótkimi i płynnymi szarpnięciami szczytówki wprowadzać woblera w jego prawdopodobnie najbardziej kuszące odjazdy w bok. Kolejne sześć brań zaliczam właśnie na niego. Z tego udało się trzy szczupaki doprowadzić do podbieraka (58/65/66). Pomocny był do tego spinning Flagman BlackFire 244/7-28 g, Ryobi Xenos 4000, plecionka nn 0,14. 2 3
ESSOX Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Wczoraj wykorzystałem dzień bez silnego wiatru i pojechałem na żwirownię w Mrowli. Raz tylko łowiłem na tym zbiorniku w tamtym roku. Teraz inna miejscówka po drugiej stronie. Wybrałem taka większą lukę w trzcinach żeby i bacikiem połowić i pickerka postawić. Niestety nie dało się łowić na dwie wędki. Zrezygnowałem z białych robaków, żeby uniknąć małej ryby, kukurydzy miałem tylko pół puszki, trochę kombinowałem, na pickerku nawet pelet na gumce zakładałem żeby mieć trochę spokoju. W końcu zrezygnowałem z pickerka i łowiłem tylko batem. Na granicy końca trzcin, głębokość około 1,6m nęcone tylko peletem 4mm. Brania praktycznie cały czas, uspokoiło się dopiero pod wieczór. Najwięcej wzdręgi, trochę mniej płoci, ryby takie sportowe, 15-20 cm. Grubo ponad 60 szt wyjęte. Do tego 4 karpie, jeden wymiarowy , tak na oko 40-42 cm , nie mierzyłem nawet. Trzy ryby też wygrały zawody na przeciąganie liny, rozgięte haki, nawet nie widziałem co to. Obstawiam na większe karpie. I ciekawostka .......6 raków też na kukurydzę. A, i jeszcze 3 kleszcze, dwa nad wodą wypatrzyłem a jednego uja w domu, już się w pępku przyczaił do wgryzienia. Dwie wzdręgi do GP wpadną, 20,21 cm 2
Rekomendowane odpowiedzi