zajac222 Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Dziś rezygnacja z wędkowania , zamieniłem się w łazęgę leśnego , jakaś godzinka wystarczyła aby uzbierać wiaderko 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Dzisiaj znowu zrezygnowałem z wędkowania pomimo fajnej pogody na rzecz grzybków , dość spora ilość prawdziwków i czarnych łebków , na dzień dobry w większości trafiły się kanie Zajebiaszcza wyżerka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 19 Września 2017 Share Napisano 19 Września 2017 Po rocznej przerwie, sprawdzona ekipa, ponownie wybrała się w dolnośląskie lasy. Ten wypad ewidentnie wykazał, kto ma smykałkę do grzybów. Moja taktyka okazała się dla mnie porażką:) Trzymałem się MARCINA82 w nadziei, że najlepiej zna teren i skorzystam z tego. Niestety, poprzednio mogłem iść za boseibem i jeszcze coś uzbierać, a po Marcinie, można było pomarzyć:) Bardzo rzadko coś przeoczył. Królem grzybobrania okazał się Booseib. Minimalnie, ale nie mieliśmy wątpliwości. I takimi prawdziwkami nasi haczykowcy zapełnili swoje kosze. Wcale nie małe. Gdybym nie widział, to powiedziałbym, że jeszcze z grzybami słabo. A tu trzeba je umieć zbierać;) I tradycyjnie na koniec wspólna fotka. pzdr. 1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 27 Września 2017 Share Napisano 27 Września 2017 Po ostatnim grzybobraniu był niedosyt. Z tego powodu padła propozycja powtórzenia wyprawy do lasu. Skład bez zmian. Tym razem postanowiono zastosować "grzybową metodę", czyli w las ruszyła zwiększona ilość wiader i koszy;) Początek był obiecujący. Z upływem czasu doszliśmy do wniosku, że ciągle, ktoś był przed nami. Z nami jednak nie da się tak pogrywać. Leśny instynkt Marcina podparty satelitą przynosi efekty. W tym miejscu podziwiamy kolejną gromadkę prawdziwków znalezioną przez Marcina. Dawid nie ustępuje. To są dwa style. Jednego cechuje spokój i cierpliwość w przeszukiwaniu najbardziej skrytych grzybasów. Czyli mistrz wydłubywania ich, przy samej drodze:) Drugi, to "wiatrak leśny";) Jest tu, za chwilę tam, a za moment dopada kolejne stadko prawdziwków. Nie ma szans, żeby coś przeoczył. Za nim nie ma po co iść:))) Ja z Michałem musimy mieć oczy dookoła otwarte, aby to wszystko ogarnąć. Zresztą nie chciałbym mieć Michała za szefa. Nawet nie powiem, do której nam po lesie kazał chodzić:))) Kolejne stadko prawdziwków. Zbiór po trzech godzinach. Jak zwykle przydrożne grzyby nie mają szans na przeoczenie u Dawida;) Łatwo nie było. To wszystko fajnie wygląda na zdjęciach. Młodych grzybów brak. Te, co zbieraliśmy, to kilkudniowe i często mocno "nadwyrężone". Sporo zostało w lesie, a z tych, pewnie coś odpadnie po dokładnej obróbce w domach. Jednak warto taki wyjazd zorganizować i spędzić kilka godzin w lesie w takim towarzystwie. Bezcenne godziny. Booseib, MARCIN82, boseib, jaceen. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 17 godzin temu, jaceen napisał: Po ostatnim grzybobraniu był niedosyt. Z tego powodu padła propozycja powtórzenia wyprawy do lasu. Skład bez zmian. Tym razem postanowiono zastosować "grzybową metodę", czyli w las ruszyła zwiększona ilość wiader i koszy;) Początek był obiecujący. Z upływem czasu doszliśmy do wniosku, że ciągle, ktoś był przed nami. Z nami jednak nie da się tak pogrywać. Leśny instynkt Marcina podparty satelitą przynosi efekty. W tym miejscu podziwiamy kolejną gromadkę prawdziwków znalezioną przez Marcina. Dawid nie ustępuje. To są dwa style. Jednego cechuje spokój i cierpliwość w przeszukiwaniu najbardziej skrytych grzybasów. Czyli mistrz wydłubywania ich, przy samej drodze:) Drugi, to "wiatrak leśny";) Jest tu, za chwilę tam, a za moment dopada kolejne stadko prawdziwków. Nie ma szans, żeby coś przeoczył. Za nim nie ma po co iść:))) Ja z Michałem musimy mieć oczy dookoła otwarte, aby to wszystko ogarnąć. Zresztą nie chciałbym mieć Michała za szefa. Nawet nie powiem, do której nam po lesie kazał chodzić:))) Kolejne stadko prawdziwków. Zbiór po trzech godzinach. Jak zwykle przydrożne grzyby nie mają szans na przeoczenie u Dawida;) Łatwo nie było. To wszystko fajnie wygląda na zdjęciach. Młodych grzybów brak. Te, co zbieraliśmy, to kilkudniowe i często mocno "nadwyrężone". Sporo zostało w lesie, a z tych, pewnie coś odpadnie po dokładnej obróbce w domach. Jednak warto taki wyjazd zorganizować i spędzić kilka godzin w lesie w takim towarzystwie. Bezcenne godziny. Booseib, MARCIN82, boseib, jaceen. Fajowo☺ Teraz wiem do kogo po grzyby się zgłosić 😜 nno bo po co wam tyle hahaha 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniu394 Napisano 30 Września 2017 Share Napisano 30 Września 2017 To z dzisiaj. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
APOKALIPTIUS Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 29 Kwietnia 2018 Share Napisano 29 Kwietnia 2018 Coś takiego wyrosło mi pod oknami , zlazłem z miarką , całe 30 cm. plus drugi mniejszy , co to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 5 Października 2019 Share Napisano 5 Października 2019 Co jest towarzystwo ? grzybów od groma i nikt się nie chwali ? dzisiaj nie całe trzy godziny rejon Kobylej Góry , więcej schylania jak łażenia 😛 zero ludzi , być może przestraszyli się wróżb od szamanów od pogody 🤔 , w każdym bądź razie deszczu nie było 😀 , las typowo podgrzybkowy , na prawdziwki trzeba jechać za Bolesławiec ps. teraz trzeba to wszystko oprawić 😭 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 5 Października 2019 Share Napisano 5 Października 2019 3 godziny temu, wasyl1968 napisał: Co jest towarzystwo ? grzybów od groma i nikt się nie chwali ? dzisiaj nie całe trzy godziny rejon Kobylej Góry , więcej schylania jak łażenia 😛 zero ludzi , być może przestraszyli się wróżb od szamanów od pogody 🤔 , w każdym bądź razie deszczu nie było 😀 , las typowo podgrzybkowy , na prawdziwki trzeba jechać za Bolesławiec ps. teraz trzeba to wszystko oprawić 😭 Ja sezon grzybkowy już na ten rok zakończyłem, byłem trzykrotnie z ojcem, nazbieraliśmy lekko z 30kg prawdziwków i po prostu więcej już nam nie trzeba. Pazerni nie jesteśmy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 Ja w tym roku raptem dwa porządne wypady. W górach prawdziwki i wczoraj podgrzybki na nizinie. W trójkę trzy godziny, ale trzeba znaleźć nie zdeptany las. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 Brawo Tomek👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 I ja dziś trochę połaziłem po lesie , trochę u nas przymroziło i to łażenie z rana nie było zbyt przyjemne ale wiaderko uzbierałem . Przewaga czarnych , kilka sów i przwdziwki . To był drugi wypad w tym roku i na tym koniec 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Goliat Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 Ja już nie idę w tym roku. W sobotę pojechałem porzucać na starorzecza za szczupłym, 45 min po drodze w lesie i wiadro 12 l czarnych łebków. To już chyba z 8 wiadro w tym roku, wysyp jest taki jak 2 lata temu. Żona jak mnie zobaczyła znów z grzybami powiedziała że się już nie tyka a uwielbia grzyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 Panowie nikt nie zbiera 🤔 dzisiaj miałem robotę za Bolesławcem , nie mogłem odpuścić takiej okazji , szybko się obrobiłem i do lasu , 1,5 godziny i koszyk prawie pełen 🤗 parę ładnych prawdziwków reszta podgrzybki , ps. nie lubię tamtych lasów są trudne do hodzenia , jeszcze z dwa tygodnie i trzeba jechać k. Kobylej góry na podgrzybki zamszaczki i tam chodzi się jak po polu golfowym 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 23 minuty temu, wasyl1968 napisał: Panowie nikt nie zbiera 🤔 dzisiaj miałem robotę za Bolesławcem , nie mogłem odpuścić takiej okazji , szybko się obrobiłem i do lasu , 1,5 godziny i koszyk prawie pełen 🤗 parę ładnych prawdziwków reszta podgrzybki , ps. nie lubię tamtych lasów są trudne do hodzenia , jeszcze z dwa tygodnie i trzeba jechać k. Kobylej góry na podgrzybki zamszaczki i tam chodzi się jak po polu golfowym Za mną już 4 wypady w tym roku i nie zanosi się na więcej Nazbieraliśmy z ojcem tyle grzybów że mamy aż nadto Ostatnie trzy zdjęcia są z dzisiaj rano, trafiłem trzy prawusy ponad kilogram każdy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 Zaliczyłem dopiero jedno wyjście i to raczej rekreacyjne, bo dopiero w niedzielę po południu. Mnóstwo grzybiarzy w lesie a mimo to dało się coś uzbierać. Cieszy fakt, że grzybki ekstremalnie zdrowe, bez najmniejszego czerwia. Dodatkowo las daje możliwość podejrzeć ogromną różnorodność, pięknych gatunków rzadziej zbieranych. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 21 Września 2022 Share Napisano 21 Września 2022 Kozia broda 🤗 przepyszny , marynowany ma posmak migdałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moczykij Napisano 23 Września 2022 Share Napisano 23 Września 2022 Dobrze, że wysyp grzybów zbiegł się z... sytuacją na Odrze, bo inaczej człowiek by zwariował Okolice Środy Śląskiej, po pracy, las wydeptany, a i tak było się nad czym pochylić. 1 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchi Napisano 23 Września 2022 Share Napisano 23 Września 2022 Piękne. Na Lubelszczyznie w okolicach Radzynia od tygodnia zero. Żadnych grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasyl1968 Napisano 8 Października 2022 Share Napisano 8 Października 2022 2,5 godz. rejon Kobylej góry , 4 osoby 😁 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moczykij Napisano 3 Września 2023 Share Napisano 3 Września 2023 Miała być Oderka, ale na chwilkę zjechałem do lasu...i już w nim zostałem 1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek87 Napisano 9 Grudnia 2023 Share Napisano 9 Grudnia 2023 najlepiej wybierac sie do lasow mieszanych. tam czesto spotkasz rozne gatunki grzybow. 😊 sprawdz prognoze pogody, bo grzyby lubia wilgoc i umiarkowane temperatury. najlepiej jest po deszczowych dniach, kiedy slonce juz troche wysuszy trawe. pamietaj, ze bezpieczenstwo jest najwazniejsze! nie zbieraj grzybow, ktorych nie znasz. 🤔 warto zabrac ze soba ksiazke do identyfikacji grzybow albo aplikacje na telefon. tak bedziesz mial pewnosc, ze wszystko, co zebrzesz, jest bezpieczne. jesli chcesz cos konkretnego, to pod bory sosnowe chodz po borowiki, a pod deby - po kozaki. tez warto sprawdzic miejsca, gdzie grzyby byly w poprzednich latach. czesto wracaja w te same okolice. 🌳🍂 no i super, jak masz kogos, kto sie zna na grzybach i moze cie zabrac. to zawsze dodatkowa frajda i nauka. a jak wrocisz, to pokaz swoje znaleziska na lokalnych grupach grzybiarzy w internecie – na pewno dostaniesz mnostwo porad i wskazowek na przyszlosc. 📲 miej tez na uwadze ochronę przyrody. nie niszcz młodych grzybów i nie zbieraj wszystkiego. zostaw cos dla innych i dla lasu. 🌲🌱 to tyle, milego grzybobrania i oby pelne koszyki! 🧺💚 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi